A Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a Legfőbb Ügyész javaslatára a Kormány 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelete rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el 2020. március 15-től.

A rendelet alapján a Törvényszékeken és a hozzájuk tartozó járásbíróságokon 2020. március 16-ától a kitűzött tárgyalások és az ügyfelek megjelenésével járó eljárási cselekmények elmaradnak.

Az új tárgyalási időpontról az ügyfelek egyedi értesítésben fognak tájékoztatást kapni.

A koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében az intézkedés visszavonásáig az alábbiak irányadók:

Ezen időponttól a személyes ügyfélforgalom szünetel, az ügyfelek a beadványokat az egyébként reájuk vonatkozó eljárási vagy ügyviteli szabályokból ismert módon nyújthatják be. Ettől függően a beadványokat postai úton, elektronikus úton juttathatják el vagy a bírósági gyűjtőládákban helyezhetik el.

Ezen felül az egyébkénti félfogadási idő alatt telefonon kérhetnek az ügyfelek tájékoztatást. Az intézkedés kiterjed az ügyfélsegítők megtartásának felfüggesztésére is.