A tavasz első napsugarai hívogatnak a kertbe. Nemsokára újra eljön az idő, amikor a kertészkedésnek hódolhatunk és nemcsak a környezetünk, de testünk, lelkünk is megújulhat. (X)

Még a munka előtt nézzünk körbe a fészerben és gondoljuk át, mikre lesz szükségünk a munkálatokhoz. Ebben a cikkben tevékenységenként gyűjtöttük össze azokat az eszközöket, amik feltétlenül kelleni fognak az előttünk álló szezonban.

Metszés

A tavaszi szezon kezdő mozzanata a metszés. Fontos, hogy tartsuk be az íratlan szabályokat, ne akarjunk egyből nekiesni a növényeinknek. Első lépésként távolítsuk el az elfagyott, elszáradt részeket, és utána következhet a metszés. Metszéssel alakítjuk a lombkoronát, valamint a rügyezést és a termés érését készítjük elő. A metszés nem könnyű feladat, kíván némi szakértelmet, de egy minőségi metszőollóval könnyebben fog menni. Fontos, hogy kellően éles eszközt használjunk, mert különben könnyen kárt tehetünk a növények szerkezetében.

Számunkra fontos, hogy jól illeszkedjen a kézbe, ne kelljen nagy erőt kifejteni ahhoz, hogy használni tudjuk.

Valószínűleg több metszőollóra is szükségünk lesz. A vaskosabb növényekhez, ágakhoz erősebb olló kell, viszont ezt a gyengébb ágaknál nem tudjuk majd használni.

A talaj előkészítése

A következő lépés a talaj előkészítése a sikeres ültetés érdekében.

Az ehhez szükséges eszközök:

  • Talajlazító vagy komposztvilla: ezek segítségével törjük fel a talajt, majd a legfelső réteget el is távolíthatjuk, hogy több oxigénhez jusson a föld.
  • Kapa: lazíthatjuk, finomíthatjuk vele a földet.
  • Gereblye: miután fellazítottuk a földet, a maradék rögöket könnyen eldolgozhatjuk vele, de a lehullott falevelek összegyűjtéséhez is hasznos.
  • Ásó: a talaj felásásához használatos.

Ezekre az eszközökre a későbbiek során is szükség lesz, ezért válasszunk minőségi szerszámokat! Érdemes a talajt egész évben lazán tartani, de a gazoláshoz és a fű gondozásához is nélkülözhetetlenek ezek az eszközök. Érdemes lehet már tavasszal beszerezni egy-két locsolókannát is.

Munkavédelem

A kerti munkák során ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésekről sem. Védőkesztyűre mindenképpen szüksége lesz, a horzsolások, vágások ellen. A szeszélyes tavaszi időjárás során a gumicsizmának is jó hasznát fogja venni.

Érdemes kizárólag a legjobb minőségű szerszámokat választani a munkálatokhoz, a kert meghálálja a gondoskodást.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház széles kínálatában könnyen megtalálja azokat az eszközöket, amik hiányoznak a tavaszi munkálatok elkezdéséhez, vagy esetleg cserére szorulnak.