A polikarbonát lapok az elmúlt évtizedben újra népszerű anyagai lettek a lakberendezőknek és a kisebb építészeti munkák kivitelezőinek. A kis tömegű, könnyen szerelhető lemezekből rengeteg kreatív szerkezet készülhet. Sokan viszont ódzkodnak ettől az anyagtól. Azt mondják, a karcolódást még el lehet kerülni, de ha a szerkezet penészedik, vége van. Pedig ez a probléma a párazáró szalaggal megelőzhető. (X)

Miért penészedik a polikarbonát lemez?

A légkamrás polikarbonát lemezeknél valóban problémát jelenthet, hogy a lemezek alsó részén fekete penész vagy zöldes algafoltok jelennek meg. Ez azért van, mert szinte lehetetlen megakadályozni, hogy egy minimális nedvesség a kamrákba jusson.

Még akkor is, ha a felső részt vízzáró szigeteléssel látjuk el, a víz meg fog jelenni a rendszerben, ha más nem, páralecsapódás formájában. Mivel sem a lapok, sem a környezet nem steril, a gombák és már mikroorganizmusok benépesítik a meleg és otthonos rendszert.

Hogyan oldja meg a problémát a párazáró szalag?

Ha szellőzni hagyjuk a rendszert, a lecsapódás és nedvesedés minimalizálható. A szárazabb, oxigéndúsabb környezetben kisebb eséllyel maradnak meg a foltosodást okozó penészgombák és más apró szervezetek. A polikarbonát lapok szellőztetése azonban nem egyszerű, hiszen a végeket nem tanácsos és nem is esztétikus szabadon hagyni.

A Polikarbonátfutár.hu-nál kapható párazáró szalag polikarbonát lapokhoz erre a kérdésre nyújt megoldást. Ez a szalag alulról zárja a kamrákat, így a víz ott nem tud bejutni. A kamra felé viszont átengedi a nedvességet, így ami felül esetleg be is került a rendszerbe, alul kifolyik.

Milyen szabályokat kell még betartani?

Önmagában a párazáró szalag alkalmazása sajnos nem elég ahhoz, hogy teljesen biztonságban tudjuk a polikarbonát lemezünket. Van még néhány szempont, amire érdemes figyelni a kivitelezésnél:

  • Ha légkamrás polikarbonát lemezt választottunk, a kamrák lehetőleg mindig legyenek merőlegesek a talajra! Ekkor a víz magától is el tud folyni a rendszerből. 
  • A lemetek tetejére mindig kerüljön vízzáró réteg, hogy felülről ne tudjon erősen ázni a szerkezet!
  • A leszorító profilok és csavarhelyek mellett alátétként használjunk gumit! A gumi képes követni a hőmérséklet-változás okozta térfogat-ingadozást, így kevesebb nedvesség szivárog a rendszerbe.
  • Ne hagyjuk ki a H-profilok és más illesztések végeinek zárását. Itt is meggyűlhet és panghat a víz. 

Ha ezt a néhány, magától értetődő szabályt betartjuk, a rendszer általános karbantartás mellett nagy valószínűséggel nem penészedik majd.

A penészesedés nem csak a már felépített szerkezeteknél okoz gondot. Gyakran a helytelenül tárolt, felhasználásra váró lapok is károsodnak emiatt. Szerencsére ma már akár házhozszállítással is lehet polikarbonát lapokat rendelni. Ez a lehetőség minden olyan esetben megfontolandó, ha nem tudjuk azonnal felhasználni a lemezeket.