Ügyvédi visszaélés és csalás miatt ítélte el a bíróság azt a miskolci jogásznőt, aki 135 tűzoltót vert át. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán túlórapénzekért indított perben kellett volna képviselnie a Hivatalos Tűzoltók Független Szakszervezetét – több mint három évig hitegette ügyfeleit és hazudott a per kimeneteléről. “A legnagyobb bűn, amit egy ügyvéd elkövethet, ha becsapja az ügyfelét.” – mondta az üggyel kapcsolatban Bánáti János MÜK elnök.

A tűzoltók tizenkét évvel ezelőtt kifizetetlen túlórák miatt követeléseikkel bírósághoz fordultak és pereket indítottak. A Legfelsőbb Bíróság 2009 májusában végül jogerősen kimondta, hogy 2004-től, az európai uniós csatlakozás napjától joggal követelhetnek túlórapénzt a heti 48 óra munkaidőn felüli munkavégzésért. Az érdekképviseletek az ügyet végül az Emberi Jogok Európai Bírósága elé is elvitték, hogy a jogszerűnek ítélt túlóradíjakat az állam kifizesse a túzoltók részére.

A miskolci ügyvéd egyéb ügyekben már sikerrel képviselte a tűzoltók érdekeit – több szolgálati panaszt tettek, illetve szogálati pert indítottak el a közreműködésével, amelyek 99 százalékban nyertesen végződtek. Erre tkintettel 2013-ban megbízást adtak az ügyvédnőnek, aki benyújtotta a keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságához. A bíróság később további iratokat kért, de az ügyvédnő nem továbbította azokat, így a mulasztása miatt az eljárás 2014-ben megszűnt. 4 évig nem történt semmilyen előrelépés az ügyben, de miután a tűzoltók részéről nagy volt a türelmetlenség, az ügyvéd hazudott ügyfeleinek: azt állította, hogy megnyerte a pert, ezt egy hamis táblázattal is alátámasztotta, amelyben minden tűzoltó neve mellé odaírta a megnyert összeget. A tűzoltók közül sokan már azt számolgatták, hogy mire költik a beígért 2-3 ezer eurót.

„Éveken keresztül jogosulatlanul vette fel a megbízási díjat az ügyfelétől, illetőleg elhallgatta azt a tényt, hogy ez az eljárás valójában már nem folyik az Emberi Jogok Európai Bíróságán”. – nyilatkozta a Kékfénynek Balogh Adrienn, a Miskolci Törvényszék szóvivője.

A 38 éves miskolci nő ellen ügyvédi visszaélés és nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat. Az ügyet elfogultság miatt a Kazincbarcikai Járásbíróság tárgyalta. A bíróság a miskolci ügyvédnőt mind a két vádpontban bőnösnek találta és egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, az ügyvédi munkavégzéstől öt évre eltiltotta. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint “a legnagyobb bűn, amit egy ügyvéd elkövethet, ha becsapja az ügyfelét.” Az ügyvédi visszaélés bűncselekmény, súlyosabb esetben öt évvel is büntethető. Bánáti János hozzátette, a miskolci nő esete nem mindennapi, sokszor ennél kevesebbért is fegyelmi jár, különösen akkor, amikor az ügyvédekbe vetett közbizalom megrendül. Ez minden ügyvédnek árt.

A MÜK évente átlagosan ötszáz fegyelmi eljárást indít. A legtöbbször pénzbírságot szab ki, de vannak megbocsáthatatlan bűnök. Bánáti János elmondta, akit kizárnak az ügyvédi kamarából, az búcsút inthet karrierjének, mivel a hosszú, olykor tíz évnél hosszabb várakozási idő miatt kevés lehetőség van visszatérni az ügyvédi pozícióba.