Eljegyzési gyűrű? Karikagyűrű? Jegygyűrű? Mindegyik különböző és egyben rokon fogalmaknak tűnnek, de mégis, mit jelentenek? Lássuk, hogy milyen szokások kötődnek hozzájuk! (X)

Miért pont gyűrű?

A gyűrű végtelensége tökéletesen szimbolizálja azt az örök kapcsolatot, amit a házasság jelent az ember életében. Az örökkévalót jelenti, hiszen a körnek se eleje, se vége nincs.

A története egészen az ókorig nyúlik vissza, mivel már akkor is használták ezt az ékszert. Bár abban az időben leginkább a tulajdonlás jelképe volt, hogy az adott nő egy férfihoz tartozik, mára szerencsére ez megváltozott. Anyagát tekintve korábban papiruszból, bőrből, csontokból és nemesfémekből készítették. Akkoriban is véstek már feliratot a gyűrűbe, többnyire bölcsességeket, míg manapság inkább a házasulandók neve és dátuma a legnépszerűbb.

Hazai viszonylatban eleinte a jegykendő volt az elterjedt, majd később ezt felváltotta az eljegyzési gyűrű. Eleinte egy lánynak több eljegyzési gyűrűje is lehetett, majd végül csak a komoly kérő ékszere maradt az ujján.

Ha te is éppen lánykérés előtt állsz, érdemes körülnézni a Karikagyűrűmost.hu-nál kapható olcsó eljegyzési gyűrűk között, biztosan találsz olyan kivitelt, ami a leendő menyasszonyod stílusához igazodik.

Hol viseljük?

Az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű viselésének különböző hagyományai vannak. Az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik a menyasszonyok, mivel ehhez kapcsolódik egy kedves monda. Eszerint úgy tartották, hogy a bal kéz gyűrűsujjából egy közvetlen ér vezet a szívbe, amit azért kell gyűrűvel lezárni, hogy nehogy elillanjon rajta keresztül a szerelem. Így ide került az eljegyzési gyűrű, majd később a jegygyűrű is. Persze ez ma már számtalan helyen máshogy van, hiszen a karikagyűrűt hazánkban a jobb kéz gyűrűs ujján viselik az esküvői szertartás után.

Mi a különbség a fogalmak között?

Az eljegyzési gyűrűt általában a vőlegény egyedül választja ki és ezzel kéri meg a kedvese kezét. Ez többnyire egy szoliter gyűrű, de lehet díszes, sok köves is.

Előfordul olyan helyzet is, amikor a vőlegény a karikagyűrűvel kéri meg a menyasszony kezét, de ilyenkor illik egy kísérőgyűrűt is ajándékozni a leendő arának.

A karikagyűrű egy később, már együtt kiválasztott gyűrűpár, ami az esküvői szertartáson kerül a pár ujjára. Ennek szinonimája a jegygyűrű.

Ha biztosra szeretnél menni, akkor nézz szét a Karikagyűrűmost.hu oldalon, ahol garantáltan a legjobb áron juthatsz hozzá a számodra megfelelő gyűrűhöz! Ne habozz, nézz körül még ma!