A COVID-19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó intézkedései keretében a Bizottság ma iránymutatást tett közzé annak biztosítása érdekében, hogy az uniós utasjogok az EU egész területén egységesen érvényesüljenek.

A tagállami kormányok különböző intézkedéseket, például utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket vezettek be. A most közzétett iránymutatás célja biztosítani az utasokat afelől, hogy jogaik védelmet élveznek.

Adina Vălean, a közlekedésért felelős biztos így nyilatkozott: „A COVID-19-világjárvány következtében az utasok és a fuvarozók tömegesen szembesülnek járattörlésekkel és késésekkel, ezért a Bizottság jogbiztonságot kíván nyújtani az uniós utasjogok alkalmazásának módját illetően. Járattörlés esetén a fuvarozó köteles visszatéríteni a jegy árát, vagy átfoglalást kell biztosítania az utas számára. Ha az utas maga dönt úgy, hogy lemondja az utat, a jegy árának visszatérítése a jegy típusától függ, és a vállalatok későbbi utazásokhoz felhasználható utalványokat ajánlhatnak fel az utasnak. A most közzétett iránymutatás igencsak időszerű, ugyanis jogbiztonságot fog nyújtani azzal kapcsolatban, hogy miként kell összehangoltan alkalmazni az uniós utasjogokat az EU egész területén. Továbbra is figyelemmel kísérjük a gyorsan változó helyzetet, és szükség esetén további lépéseket teszünk.”

Ez az iránymutatás segítséget nyújt majd az utasok, az ágazati szereplők és a nemzeti hatóságok számára ebben a példa nélküli helyzetben, amelyben a tagállami kormányok jelentős utasforgalmi korlátozásokat vezettek be, és ennek hatásai EU-szerte továbbterjedtek a közlekedési szolgáltatásokra. Az egyértelműség biztosításával az iránymutatások várhatóan a költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak a járvány által súlyosan érintett közlekedési ágazatban. Az iránymutatás kiterjed a légi, a vasúti, a hajóval történő, az autóbuszos, a tengeri és a belvízi közlekedést igénybe vevő utasok jogaira, valamint a fuvarozók megfelelő kötelezettségeire.

Ha például egy utas járatát törölték, választhat a jegy árának visszatérítése és egy, a végső célállomásra tartó későbbi járatra való átfoglalás között. Ugyanakkor az iránymutatás egyértelművé teszi, hogy a jelenlegi körülmények rendkívüliek, vagyis bizonyos jogokra – például az indulás időpontja előtt két hétnél rövidebb időn belül történt járattörlés esetén nyújtandó kártalanításra – nem lehet hivatkozni.

Háttér

Az EU az egyetlen olyan terület a világon, ahol a polgárokat teljes körű utasjogok védik, függetlenül attól, hogy repülővel, vasúttal, hajóval vagy autóbusszal utaznak. A járatok törlése esetén a fuvarozók kötelesek visszatéríteni a jegyárat, vagy átfoglalást biztosítani az utasoknak. A fuvarozóknak emellett étkezést és szállást is biztosítaniuk kell az utasok számára. A kártalanításra vonatkozó szabályok közlekedési módonként eltérőek.

Értelmező iránymutatás az utasok jogairól szóló uniós rendeletekhez a COVID-19-járvánnyal kapcsolatos helyzet alakulásával összefüggésben

Utasjogok az Európai Unióban

A nemzeti intézkedések áttekintése országonként