A hamis cégeladásokat intézte két ügyvéd egy 50 céget érintő fiktív csalási ügyben. A két ügyvéddel és 11 társukkal szemben a Heves Megyei Főügyészség emelt vádat többrendbeli közokirat-hamisítás és sikkasztás miatt. Az ügyvédek 2,5 millió forintok kerestek az ügyleteken. Egyikük előzetes letartóztatásban van.

A főügyészség vádirata ötvenkét vádpontban részletezi a nyomozás során beszerzett bizonyítékokkal igazolt tényállást. Az ügy elsőrendű vádlottja volt az ötletgazda, akinek irányításával a bűncselekmény-sorozat megvalósult. Két vádlott elsődlegesen a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőként a nevüket adták a jellemzően a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Az ügy három vádlottja olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta a vállalkozását, de abból előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett a maga számára.

Az elsőrendű vádlott volt az, aki a vádbeli időszakban, 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő kölcsönzéshez fogott volna – köz-, illetőleg szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, amely tevékenysége során újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat bárhol az országban. A jelentkezők számára azután olyan vevőket közvetített, akik hajlandóak voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, illetőleg megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségekkel küzdöttek, ezért néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat. Később azonban – a felszámolási, vagy kényszertörlési eljárások megindításáig – egyáltalán nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, azoknak csupán névleg voltak vezető tisztségviselői. Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, amiből ügyletenként 50 ezer forntot fizetett a munkájuk során jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10-30 ezer forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a tizenhárom terheltet, valamint – ezzel halmazatban – nagyobb, illetve jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével is az érintett korábbi cégvezetőket.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott és az egyik eljáró ügyvéd esetében az ügyészség végrehajtandó, további négy vádlott esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Hét vádlottal szemben a vádhatóság pénzbüntetést indítványozott, és többek esetében indítványt tett arra is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket a gazdálkodószervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője foglalkozástól.