Az ügyvédi titok védelme érdekében a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke visszavonta a Zoom alkalmazás auditációját. A Zoom az egyik legnépszerűbb kommunikációs platform, amelynek népszerűsége az elmúlt hetekben még inkább megugrott. Hazánkban a koronavírus miatti több ügyvéd is erre a platformra helyezte át az ügyfelekkel való kommunikációt.

Az utóbbi napokban sajnos számos olyan cikk, elemzés látott napvilágot, hogy a világszerte használt Zoom videokonferencia alkalmazás nem biztonságos, ezért is döntött úgy a MÜK, hogy nem javasolja  használatát.

Fontos, hogy az auditáció visszavonása nem érinti az eddig ezen rendszerrel történt távazonosítások és távellenjegyzések érvényességét, mert nem az eszköz alkalmassága, hanem az eszköz útján továbbított adatok bizalmassága tekintetében merültek fel kockázatok.  Ezzel szemben a Google Hangouts Meet szolgáltatásban, amelynek a megbízhatóságával kapcsolatban ilyen problémák nem merültek fel, 2020. július 1-ig ingyenessé vált a videók rögzítése. Így “ez az eszköz is alkalmas a távazonosításra és távellenjegyzésre, ezért a MÜK elnöke ezt az eszközt auditálta” – áll a Kamara közleményében.

A Zoom szolgáltatás fejlesztői nemrég közölték, hogy határozatlan ideig felfüggesztik az új funkciók fejlesztését, helyette a biztonsági problémák javítására fordítják erőforrásaikat.

Biztonsági szakértők legutóbb azt fedték fel, hogy a közvetítő-alkalmazás sérülékenységét kihasználva Windows-jelszavak lophatók el. A kommunikációs platformot korábban több kritika is érte amiatt, hogy nem használ végponttól végpontig terjedő titkosítást, ami azt garantálná, hogy az üzeneteket csak a küldő és a fogadó gépén lehessen elolvasni, az ne váljon hozzáférhető se a szolgáltató, se a kormányzatok számára.