A gumiabroncsméret-választás sokaknak feladja a leckét. Bár szinte minden gyártónak vannak nagyon is konkrét előírásai arról, milyen kerekek valók az autóra, a valóság ennél egy kicsit színesebb. Lássuk, hogyan zajlik a gyakorlatban a gumikeresés, és honnan tudhatjuk, milyen abroncs kell a kocsira! (X)

Milyen abroncsot keresünk?

Először is tudnunk kell, milyen gumira van szükségünk. Sajnos még mindig gyakoriak az átverések, főleg, ha valamilyen különlegesebb gépjárművel büszkélkedhetünk. Gyakori, hogy a régebbi városi terepjárókra kisteherautó-gumit próbálnak eladni, esetleg a régebbi kocsikat kerti traktorra, utánfutóra való gumikkal szerelik fel. Ezek a megoldások viszont balesetveszélyesek.

Érdemes tisztában lenni azzal is, milyen típusú abroncsra van szükségünk. A téli és nyári gumi mellett létezik úgynevezett négyévszakos abroncs is. Ez főleg azoknak jó választás, akik keveset közlekednek a kocsival, akkor is inkább biztonságos terepen. Ők ezzel a kompromisszummal megoldják az állandó gumicserét, mégis biztonságban érezhetik magukat.

Honnan tudhatjuk, milyen gumi kell az autóra?

A gyártó mindig pontos leírást ad arról, hogy milyen gumit használhatunk a kocsin. Ez az adat több helyen is szerepel. A jármű gépkönyvében, valahol a vezetőülés közelében, például a váltókonzolon felragasztott matricán vagy a kesztyűtartóba ragasztva is megtaláljuk a jelölést. Általában valami ilyesmit:

195/65R15

A 195 a gumi szélessége mm-ben. A 65 egy arányszám, a kerék szélességének és az oldalfal magasságának az arányát jelöli. Minél kisebb ez a szám, annál alacsonyabb az oldalfal, tehát a kerék peresebb lesz. Az R mögötti szám a felni méretét adja meg inch-ben.

Miért néz ki kisebbnek a téli gumi?

Az autókat csak azzal a kerékmérettel szabad üzemeltetni, amelyet a gyártó engedélyez. Néhányan azonban szeretnek játszani ezzel. Sokan például nagyobb kereket választanak, mert ettől az autó magasabb, könnyebben veszi az akadályokat. Gyakran lehet azt is tapasztalni, hogy a téli gumi szettünk kisebb átmérőjű, mint a nyári. Ez úgy lehetséges, hogy a gyártó lehetővé tette a váltóméret alkalmazását.

A váltóméret esetén fontos figyelni arra, hogy csak annyira változtassuk meg a gumi szélesség és oldalfalmagasság arányát, hogy az átmérőkülönbség +-2,5%-nál ne legyen nagyobb. Ugyanakkor a váltóméret nem csak +-1 méretet jelenthet, egy gyárilag 15″-lal érkező autóra bátran felrakható egy 17″ vagy 18″ méretű kerék.

Hogyan vásároljunk abroncsot?

Gumiabroncs vásárlásra ma már akár online is lehetőség van, így jóval nagyobb kínálatból lehet választani. A megfelelő gumik megtalálásához érdemes szakértő segítséget bevetni. Ha viszont odafigyelünk a méretre, egy megbízható webshopban nem nyúlhatunk mellé.

Az Olcsobbgumi.hu gumiabroncs webáruháza lehetővé teszi, hogy akárt több száz gumiból is válasszunk. Ezeket akár házhoz is szállítják, így a felszerelésüket a kedvenc szakemberünkre is bízhatjuk.