Sokan vagyunk, akik még mindig a vírus következményeit nyögjük. De miért kellene ennek kívülről is látszania? Pláne az autónkon! Egy kicsi befektetéssel és némi bátorsággal simán bele lehet vágni a házi autópolírozásba. Ha még nem tudtunk autót cserélni azért, ha szeretnénk, azért, ha nem szeretnénk, pont azért éri meg. (X)

Miért jó otthon polírozni?

Nem. Nem azért, mert így nem kell hatalmas összegeket egy precíz műhely zsebében hagyni. A szakemberek több éves tapasztalattal, hatalmas anyagismerettel, fejlett gépparkkal rendelkeznek, és igen, a munkájuk legtöbbször megéri az árát. Az otthoni polírozás nem nekik, hanem a garázsok hátuljában dolgozó számla nélküli fényező huszároknak teremt konkurenciát. Az ő teljesítményükre egy kis gyakorlással mi magunk is képesek leszünk.

Másrészt az otthoni autópolírozás szuper móka is. Ha elég elszántak vagyunk, a legborzasztóbb állapotú autóból is vonzó megjelenésű járművet fabrikálhatunk. Itt az ideje, hogy a család régi kedvence vagy az ifjú korunkban vásárolt autócsoda is vonzza a tekinteteket! Nem lehet megunni!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Szükségünk lesz egy polírozógépre. Ilyet ma már az interneten is rendelhetünk. A POLIRTECH.HU autókozmetikai webáruházból például már néhány tízezer forintos befektetéssel is rendelhetünk excenteres polírozógépet. Ezekkel a készülékekkel sokkal egyszerűbb dolgozni, elkerülhetjük a tipikus hibákat.

A géphez különböző méretű korongok tartoznak. Az eredményt polírpasztával tudjuk tökéletesíteni. A legjobb, ha ezekből a szerekből kezdőként egy termékcsalád mellett tesszük le a voksunkat, így a készítmények biztosan illeszkednek egymáshoz. A QP-ON polírpaszták például viszonylag jó árban kaphatók, egymásra épülve, coatinggal kiegészítve pedig nagyszerű autóápolási rendszert alkotnak.

Hogyan lesz igazán profi a munka?

Igazán jó megjelenést akkor kapunk, ha minden részletre gondosan ügyelünk. Sokan az apróbb alkatrészekhez, kilincsekhez vagy a tükrök környékéhez mini polírozót is használnak. A maszkolószalag szintén a polírozók jó barátja. Ezzel az eszközzel megóvhatjuk a kényes részeket.

A coatingról sem szabad megfeledkezni. Utolsó simításként az autóra waxnak és/vagy megfelelő bevonatnak kell kerülnie. A QP-ON erre is kínál megoldást, de számos más kiváló termék is létezik. Egy ilyen bevonat taszítja a nedvességet, csökkenti a lakkréteg további kopását és megóvja az autót a mikrosérülésektől. A gondosan tisztított és polírozott autókat sokszor nem is kell újra polírozni, elég, ha a használatban lekopott waxréteget pótoljuk.

Az otthoni autópolírozás nem igényel hatalmas befektetést, mégis nagyon jó móka. Gyorsan és kényelmesen dolgozhatunk – egy kis kellemetlenségért cserébe az eredmény pedig látványos, sőt, akár az autónk értékét is növeli.