A lépcsőházakba kerülő sárga karanténtájékoztatók, az ajtóra ragasztható piros karanténmatricák, vagy az országon áthaladó forgalom tájékoztatására szolgáló úgynevezett tranzitszórólapok és táblák is a váci fegyintézet nyomdájában készülnek.

A váci börtön területén működő Duna-Mix Kft. egyike a magyar börtönök ellátását és a fogvatartottak munkáltatását szolgáló tizenegy gazdasági táraságnak. Az itt dolgozó fogvatartottak készítik azokat a nyomdaipari termékeket, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás nélkülözhetetlen elemei váltak az elmúlt hónapok során.


Fotó: BvOP

Az első megrendeléseket követően már közel egymillió példányban gyártották le ezeket a váci elítéltek, akik nem pusztán nyomdatermékek előállításával vesznek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A Váci Fegyház és Börtön fémtechnológiai üzemében munkáltatott fogvatartottak ugyanis félezer oxigénpalack-tartó molnárkocsit készítettek az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára, de egyéb nyomdaipari termékeket és rendvédelmi egyenruházati kiegészítőket is gyártanak itt az elítéltek bevonásával.
 
A szájmaszkok és egyéb védőeszközök, valamint karanténtájékoztatók előállítása mellett a büntetés-végrehajtási szervezet a börtönfalakon kívül is aktívan részt vesz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, hiszen a védekezés fontos részeként rekordgyorsasággal, mindössze két és fél hét alatt épült fel Kiskunhalason az a százötven beteg ellátására alkalmas mobil járványkórház, amely megvalósításáért a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, Tóth Tamás bv. vezérőrnagy vezette akciócsoport volt a felelős.
 
A büntetés-végrehajtási szervezet ezidáig közel 2,3 millió darab sebészi és 30 ezer darab textil szájmaszkot gyártott le fogvatartotti munkáltatás igénybevételével.
 
A hazai büntetés-végrehajtási intézetekben továbbra sincs új koronavírus fertőzött személy, köszönhetően azoknak a megelőző intézkedéseknek, amelyeket a BVOP a járvány felbukkanása óta bevezetett.

Fotók: BvOP