A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a koronavírus-járvány (COVID-19) által érintett vállalkozások támogatására már elérhető a Versenyképesség növelő támogatásról szóló pályázati felhívás. Milyen lehetőségeket biztosítanak a Széchenyi Kártya Program új gazdaságélénkítő termékei?

„Kialakult egy olyan termékpaletta, amelyben a munkahely megőrzéséhez kapcsolódó rendeletek elkészültek és a programok is elindultak, a munkahelyvédelmi bértámogatás kifizetése pedig nagy ütemben zajlik.” – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Javarészt mikro- és kisvállalkozások (azaz a 10 fő alatti, és az 50 fő alatti vállalkozások) jelentkeztek a munkahely-megtartó, munkahelyvédelmi bértámogatásra. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében elérhető támogatási csomag célja, hogy a mikro, kis-, és középvállalatok kedvezményes feltételek, illetve a magasabb állami támogatásnak köszönhetően alacsony hiteldíjak mellett, gyorsan és könnyen elérhető forráshoz jussanak.

A Széchenyi Kártya Program 4 újonnan kifejlesztett hiteltermékkel bővült, amely a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára a bevétel kieséseik és likviditási problémáik leküzdése érdekében kíván megoldással szolgálni.

A (i) a nettó 0,1 %/év ügyleti kamatozású munkahelymegtartó-hitelt keretében a vállalkozások 9 havi bért tudnak felvenni, a kiemelt ágazatokban pedig – megfelelő indokolás mellett – 18 havi bért is felvehetnek, azzal hogy a teljes hitelösszeg visszafizetésére 2 év áll rendelkezésre. A munkahelymegtartó-hitel maximálisan igényelhető hitelösszege 750 millió Ft, amelynek nettó ügyleti kamata 0,1 %/év. (Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel)

A munkahelymegtartó-hitelkonstrukció mellé felvehető a (ii) szabad felhasználású folyószámlahitel, amelynek a maximális felvehető hitelösszege 100 millió forint, a nettó ügyleti kamat 0,1 %/év. (Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz)

A Széchenyi Kártya Program kiemelt fontosságú hitelterméke a (iii) forgóeszköz-hitel. A koronavírus okozta veszélyhelyzet időszakában jelentős számú vállalkozás volt kénytelen leállítani értékesítését, ennek eredményeként pedig felhalmozódott készlettel rendelkeznek – amely jelentős többletköltségeket és terheket ró rájuk. A forgóeszköz-hitelkonstrukciók a „beragadt hitelek” finanszírozását, fedezését szolgálják. A maximálisan felvehető hitelösszeg 250 millió forint – 3 éves futamidőre – a nettó ügyleti kamat 0,2 %/év. (Széchenyi Likviditási Hitel)

A (iv) beruházási hitelek már a jövő eredményeit célozzák meg, amelyek kombinálhatóak a munkahelymegtartó bértámogatásokkal, továbbá azzal az 50 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet vissza nem térítendő támogatás formájában vehetnek igénybe a munkahelyek hatékonyságát növelni kívánó vállalkozások – tehát ők az önrész finanszírozására vehetik fel a beruházási-hitelterméket. A felvehető hitelösszeg 10 éves futamidőre akár 1 milliárd forint, melynek nettó ügyleti kamata 0,5%/év. (Széchenyi Beruházási Hitel Plusz)

Az ismertetett speciális konstrukciók 2020. május 15-től igényelhetők mikro, kis-, és középvállalatok számára.