Az Adobe Illustrator segítségével végzendő alkotói munkához kétféle ecset is rendelkezésre áll. A Paintbrush Tool, valamint a Blob Brush Tool esetében is jól elkülöníthető tulajdonságok segítik a hatékony és minőségi munkavégzést. (X)

A cikkben ezeknek az egyedi funkcióknak a hasznosságát, illetve használatát mutatjuk meg. A bejegyzés elolvasása remélhetőleg segítségül szolgál az Adobe Illustrator szoftverében rejlő lehetőségek kihasználásához, egyúttal a hatékonyságot is növeli.

A Paintbrush Tool használatáról

Amennyiben a Paintbrush-t választod, akkor az ecset segítségével dolgozhatsz egy adott vonal meghúzásán, ennek köszönhetően a rajzélmény sokkal élethűbb lesz. Az Ecsetek elnevezésű panelből kiválaszthatod a megfelelő ecsetet, majd a toll hegyét a Wacom rajztáblára nyomva meghúzhatod a tetszőleges vonalat.

Mivel a Wacom rajztábla nyomásérzékeny toll funkcióval rendelkezik, ezért egyszerű lesz variálnod egy adott vonal szélességét annak megfelelően, hogy épp milyen erővel nyomod a tollat a képernyőre.

A minőségi alkotáshoz nem árt tisztában lenned a Paintbrush Tool egyedi tulajdonságaival. A Fidelity mutatja a távolságot, amennyire a tollat egy új csomópont megadásához érdemes elmozdítanod. Az Options opció pedig egyéb beállítási lehetőségeket biztosít a számodra.

Amit a Blob Brush alkalmazásáról érdemes tudnod

Ennek a szoftvernek a használata némileg egyedi, ugyanis kiemelt és kitöltött alakzatokat készít rajzolás közben. A Blob Brush esetében is a megfelelő ecset kiválasztása az első lépés, majd a húzott vonal vastagságának a finomhangolására itt is megvan a lehetőség.

Az egyedi tulajdonságok között egyrészt a „Kiválasztva tart” opciót érdemes kiemelni. Ennek köszönhetően egyesített görbére azonos színnel rajzolva az összes vonal kiválasztásra kerül, illetve kiválasztva is marad.

Az „Egyesítés csak kijelöléssel” tulajdonságot kiválasztva pedig az új vonalak kizárólag már létező, kiválasztott vonalakkal fognak egyesülni. A szoftver használatával még csak ismerkedve egyébként érdemes mellőzni ezt a két funkciót.

A Blob Brush effektek méretének, szögének, továbbá a kerekségének a változtatására is adott a lehetőség. A méretnél ehhez Fixedről Pressure-re kell váltani, majd a praktikus csúszka segítségével tetszőlegesen növelni lehet a beállítható értéket.

Hogyha az Adobe Illustrator segítségével alkotnál, akkor a Radírra is szükséged lehet

A Radírt a szó legszorosabb értelmében nem sorolhatjuk az ecsetek közé, ugyanakkor a működése mégis nagyban hasonlít hozzá. A Blob Brush ecsethez leginkább. Erre nagyszerű gyakorlati példa, hogy a Radírnál is be lehet állítani a szöget, emellett pedig a kerekség, valamint a méret változtatására is megvan a lehetőség.