Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című nagysikerű könyv megjelenését követően a baráti körömön is végigsöpört a “konmarizás” hulláma. Ennek a japán módszernek (konmari) az a lényege, hogy a meglévő dolgainkra kétféleképpen tekintünk: egyik részük hasznos, a másik részük pedig szórakoztató, boldogságot okoz. Ha az adott dolog egyik kategóriába sem sorolható, akkor mehet a kukába! Ebből a konmarizós őrületből lesznek aztán remek lomkupacok, amelyekkel illene valamit kezdeni. A pincébe nem férne, az éves lomtalanítás pedig még messze van. Mit tehetünk? (X)

Szakszerű segítséget kérünk!

Mert ezenkívül jöhet egy költözés is, amely során számtalan dolog válik lommá, sőt saját bőrömön tapasztaltam azt, hogy milyen az, amikor az előző tulajdonos hagyja dugig pakolva a pincerészt elképzelhetetlen mennyiségű lommal. Szóval jó, ha tudjuk, hogy egész évben megszabadulhatunk a lomtól, mégpedig számos cég segítségével. A KonténerSitt Budapesten és környékén vállal lomtalanítást, válasszunk tehát szakértő segítséget, és csak a hasznos, valamint boldogságot okozó tárgyak maradjanak!

Mi lehet lom? Gyakorlatilag bármi: régi bútor, könyv, ruha, papíráru, de még a zöldhulladék is. A veszélyes hulladék azonban nem, mert ezeket a hulladéklerakók is elkülönítve tárolják, és külön kérik őket leadni is, tehát semmiképp se keverjük a lomok közé. Veszélyes hulladék a régi festék, festékes doboz, fakonzerváló szerek és azok dobozai, akkumulátor, stb. Ügyeljünk ezekre!

A megfelelő cég kiválasztása nem merül ki az árban, emellett érdemes azt is tudni, hogy egy igazán megbízható vállalkozás a hulladékot szétválogatja, és gondoskodik annak megfelelő lerakóba történő szállításáról. A KonténerSitt például a hulladékgazdálkodásban is kiemelkedő, hiszen azt válogatja, rendszerezi és újrafelhasználásra továbbszállítja. Munkájuk eredményeként a további felhasználásra alkalmatlan szemét aránya mindössze 10 százaléka a hozzájuk kerülő hulladéknak.

Miért lomtalanítsunk időről időre?

Mert a minket elárasztó felesleges kacatok észrevétlenül is stresszt okoznak, abból meg amúgy is van bőven. Csökkentsük azt az életünk mindazon területén, ahol csak tudjuk! Tény azonban, hogy ezektől a dolgoktól nehéz megszabadulni, és menekülőútként a “még valamire jó lesz” mondatok remekül használhatók, de lássuk be, végül marad a túlzsúfolt lakás, miközben mélyen legbelül rendszerezett és tiszta élettérre vágyunk. Tegyünk még ma saját magunkért, és hajítsuk el végre a kacatokat!

Előre szólok, hogy ne lepődj meg: sokáig fog tartani, könnyen lehet, hogy egy hétvége nem is lesz elég rá, de őrizd meg a türelmedet, a végeredmény érdekében mindenképpen megéri. Nagy segítség lehet, ha szobánként haladsz, így nem lesz egyszerre mindenhol rendetlenség, és az eredményt is hamarabb fogod látni.

Ha pedig végigcsináltad a lomtalanítással járó minden boldog és nyűgös feladatot, akkor a továbblépés előtt szánj pár percet arra, hogy átgondold, mely helytelen szokás vezetett a lomok elszaporodásához, és igyekezz ezt a jövőben elkerülni.