A környezettudatos építészeti megoldások előretörésével a megújuló erőforrásokat hasznosító környezetbarát rendszerek alkalmazása is egyre elterjedtebbé válik. A föld hőjét hasznosító hőszivattyúk mellett a napkollektorok és a napelemes rendszerek beépítése a leggyakoribb, ezért cikkünkben ez utóbbiak főbb típusait és azok jellemzőit mutatjuk be. (X)

Vékony rétegű napelemek

A vékony rétegű napelemek a piac kb. 20%-át adják. Sajátosságuk, hogy gyártáskor a félvezető réteget egy hordozófelületre – jellemzően üvegre – viszik fel. A hajlékony kialakítás sokféle felhasználási lehetőséget rejt, sőt, akár hordozhatóak is lehetnek, ennek is köszönhetik népszerűségüket. 5 és 8% közötti hatásfokuk alacsonyabb a kristályos napelemekhez képest, így azoknál jóval nagyobb felületet igényel hatékony működtetésük. Mellettük szól viszont a kedvezőbb ár és az, hogy nagy dőlésszögtartományban (30 és 60 fok között) képesek leadni névleges teljesítményüket, amely miatt lakóházakon kevésbé jellemzőek, inkább erőművi alkalmazásuk elterjedt.

Monokristályos rendszerek

A kristályos napelemeket 1954 óta gyártják, így meglehetősen kiforrott és elterjedt technológiájúnak számítanak. Ezek a rendszerek sorba kötött magas tisztaságú szilícium cellákból állnak, amelyek vízmentesen záródó üveg előlap és műanyag hátlap közé kerülnek laminálásra. A monokristályos technológia előnye a 15-17%-os hatásfok, amellyel kiemelkedik a többi napelem közül. Azonban a dőlésszögre és a tájolásra különösen figyelni kell a kiépítéskor, ugyanis a szórt fényt kevésbé hasznosítja olyan jól, mint a direkt napsütést.

Polikristályos napelemek

Felépítésük alapvetően hasonlít a monokristályos napelemekéhez, de ennél a típusnál a szilícium nem egy tömbben dermed meg, hanem négyzet alapú tömbökbe öntve több kristályban szilárdul meg, amelyeket ezután szeletekre vágnak és ónszalaggal forrasztanak össze. Mivel gyártásuk kevésbé időigényes, ez az árukban is meglátszik, vagyis olcsóbbak monokristályos társaiknál. 14-16%-os hatásfokuk is magasnak számít, de az árukon kívül nem ez a legnagyobb előnyük, hanem a széles körű felhasználhatóság. Mivel a szórt fényt is jól hasznosítják, ezért Magyarországon különösen ideális az alkalmazásuk, ráadásul kiépítésükkor a tájolásra és a dőlésszögre sem kell annyira figyelni.

Az látható, hogy a polikristályos napelemek fenti előnyös tulajdonságaiknak köszönhetik népszerűségüket, de ennél a típusnál is érdemes körültekintően választani. A STIEBEL ELTRON kiváló minőségű, Németországban gyártott TEGREON márkájú napelemeket kínál, amelynek legfőbb bizonyítéka a széles körű (termékre és teljesítményre is kiterjedő) garancia.