Egy püspököt és hét papot vett őrizetbe a montenegrói rendőrség, mert a megengedettnél többen voltak egy misén a montenegrói Niksicben. A rendőrség szerint megszegték a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalmat.

A papokat a fertőző betegségek megelőzését célzó egészségügyi szabályok megszegésének gyanújával helyezték 72 órás rendőri őrizetbe. A koronavírus-járvány megelőzése érdekében hozott jogszabályok értelmében ezért akár 12 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

A papok több mint száz hívő részvételével tartottak liturgiát kedden a Niksicben, az Osztrogi Szent Bazil templomban. A montenegrói kormány határozata értelmében lehet már misézni, de nem lehet tömeg a templomokban, tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat bent, a templom előtt pedig legfeljebb húszan gyűlhetnek össze.

Forrás: pobjeda.me

Az emberek azért gyűltek össze a templomban, mert kedden az egyik legnagyobb ortodox szerb ünnep, Ostrogi Szent Vazul ünnepe volt. A fő ünnepség a közelben lévő legnépszerűbb zarándokhelyen, az ostrogi kolostorban tartották. Az ország több templomában is szerveztek liturgiát, a legtöbb helyen betartották a szükséges előírásokat, a kétméteres távolságot egymástól, valamint kesztyűt és maszkot viseltek a hívek.

Az egyházi személyek elfogását követő napokon több százan tiltakoztak az utcákon, a hívek a rendőrséggel is összeütközésbe kerültek, többüket letartóztatták. 72 órás rendőri őrizetet követően végül szabadon engedték a tilalom ellenére misőző szerb ortodox püspököt és a hét papot – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombaton.  

A montenegrói Nyugat-barát kormány többször is támadta a montenegrói szerb ortodox egyházat, mert úgy érzi, Belgrád rajta keresztül akar befolyást gyakorolni Podgoricára. A koronavírus-járvány kitörése előtt hívek ezrei tüntettek mindennap az utcákon egy olyan törvény ellen tiltakozva, amely a véleményük szerint megfosztja a szerb ortodox egyházat a Montenegró területén található ingatlanaitól.

A montenegrói szerb ortodox egyház püspöki tanácsa (Metropolitan) felszólította rendőrséget, hogy haladéktalanul engedje szabadon a fogva tartott papokat, mert az állami szervek ilyen cselekedetei veszélyeztetik az egyház jogait. A legfrissebb népszámlálás szerint Montenegró lakosságának körülbelül 71% -a tagja az ortodox egyháznak.