A turizmusra épülő, rövid távú autókölcsönzéssel foglalkozó cégek helyzete a koronavírus okozta veszélyhelyzet folyományaként meghozott, a turizmust kontrolláló intézkedések következményeként jelentősen romlott.

A koronavírus terjedése globális problémaként sújtja a gazdaságot, világszinten bénítva a gazdasági szektor egyes szereplőinek tevékenységét. Hazánkban leginkább a turizmus esett a járványhelyzet áldozatául, melynek kiemelt szereplői az autók bérbeadásával foglalkozó vállalatok. Történelmi mélységbe zuhant az évi többtízmilliárdos forgalmat bonyolító ágazat, mivel a határok javarészt közegészségügyi okokból zárva vannak, a légiközlekedés pedig kvázi megszűnt – gyakorlatilag az idegenforgalomra, turizmusra épülő szektorok és üzletágak teljességgel leálltak.

Milyen helyzetben van jelenleg a “rent car” üzletág? Napjainkra a magyar autókölcsönző szakma átlagosan több mint hatezer gépkocsival végzi bel- és külföldi ügyfelek részére szolgáltatását, egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetkímélő flotta üzemeltetése – elektromos és hibrid autók -, valamint a korszerű „car-sharing” megoldások bevezetése is.

Bár a Kormány már számos gazdasági szereplőnek nyújtott hatékonyságot növelő és versenyképességet javító támogatási lehetőséget (lsd. Széchenyi Kártya Program 4 pillérre épülő új hitelkonstrukciója), a kizárólag turizmuson belül működni képes rövid távú autókölcsönzéssel foglalkozó cégek egyelőre nem részesültek a gazdaségvédelmi akcióterv részét képező gazdaságélénkítő és munkahelymegtartó intézkedések adta  lehetőségekből. „A Kormány a turizmus szinte már valamennyi kapcsolódó ágazatának biztosított kedvezményeket, amivel az ágazaton belül a legtöbb tevékenységi körben teljes egészében elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, a munkavállalók járulékát pedig átmenetileg nagy mértékben lecsökkentik. Azonban a rövid távú autókölcsönzéssel foglalkozó cégek erre a kedvezményre jelen pillanatban nem jogosultak, annak ellenére, hogy a turisztikai szakmai szövetségek egybehangzó véleménye szerint is a turisztikai ágazat szerves részét képezzük. Ezt többször jeleztük már az illetékes minisztériumok felé, de még nem kaptunk érdemi választ.” – hangsúlyozta Sződi János, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnöke.

Közel ezer ember munkahelye szűnhet meg, ha be kell zárniuk a turizmusra épülő, rövid távú autókölcsönzéssel foglalkozó cégeknek.

A Magyar Autókölcsönzők Szövetségének közleményében foglaltak szerint a Szövetség továbbra is elkötelezett az iránt, hogy tagjai mindaddig fenntarthassák szolgáltatásaikat, amíg ezt a jogszabályok és az emberi élet védelmének szem előtt tartása lehetővé teszi. Ennek szellemében képviseli tagjainak érdekeit a jogszabályalkotóknál, folyamatosan egyeztet a kapcsolódó ágazatok szakmai szervezeteivel, hogy a turizmus visszaeséséből adódó jelentős veszteségeket közösen, egymás igényeinek figyelembevételével mérsékelhessék és a szakmai potenciált átmenthessék a járványhelyzet megszűnése utáni időszakra.