A WC-pumpa olyan, mint a szerető. Mindenki kacérkodik a gondolattal, de csak kevesen mernek hozzányúlni, ha megszorul valami. Szerencsére nem is kell, a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel kezelni lehet a kényes problémákat. Ha viszont már semmi nem segít, muszáj engedni a csábításnak. Lássuk, itt létezik-e olyan megoldás, ami mindenkinek jó lehet! (X)

Ha lehet, kerüljük el!

A legfontosabb, hogy ha tudjuk, kerüljük el a dugulást! Ha a WC-csészéről van szó, ezt könnyen megtehetjük. Időnként öntsünk nagyobb adag vizet a kagylóba! Fürdés után például nyugodtan merjünk néhány vödör vizet a csészébe, ezzel átöblítjük a rendszert. Ha nagyon szűkek a csövek, egyébként is hajlamos a rendszer a dugulásra, forró, ecetes vizet is használhatunk. Ez a vízkövet is lazítja, a simább csövek falán pedig nem tudnak megtapadni az idegen anyagok.

Érdemes betartani az aranyszabályt is: lehetőleg ne dobjunk semmilyen tárgyat, például toalettpapír-gurigát a lefolyóba (kivéve, ha az feloldható). Jó vigyázni a különböző arctisztító és sminkeltávolító kendőkkel is. Ezek nem oldódnak fel, így könnyen megülhetnek rajta az idegen anyagok.

A dugulások leggyakoribb oka

A dugulások egyik speciális fajtája, amikor túl sok papír és salakanyag ül meg a rendszerben. Ez főleg akkor fordul elő, ha valamilyen takarékos rendszert használunk, és nem végzünk elég alapos öblítést. Elvben ezt a fenti, mosásos módszerrel elkerülhetjük, de nagyon rövid idő alatt is keletkezhetnek meglepetések.

Az igazán nagy dugulás azonban általában valamilyen idegen test – ruhadarab, törölköző, az illatosító rácsa vagy valamilyen gyerekjátéknak a bekerülése miatt következik be. Ilyenkor nincs más hátra: elő a WC-pumpával!

Hogyan kell a WC-pumpát szakszerűen használni?

A WC-pumpa leggyakrabban kapható fajtája feltapasztható a lefolyóra. A gumis rész “pumpálásával” változó erősségű vákuumot tudunk képezni, ez pedig megmozgatja a lerakódásokat.

Célszerű a dugulást előtte valamivel feloldani. Erre a célra jók lehetnek a különböző csatornatisztító szerek, de akár az is, ha egy csésze szódabikarbónát, majd forró ecetet öntünk a szennyeződésre.

Mikor hívjunk szakembert?

Ha a pumpa nem segít, érdemes a fix áras duguláselhárítás érdekében felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel. A szabott ár azért fontos, mert probléma esetén így nem érhetnek meglepetések, kiszámítható költségekért oldják meg a kellemetlen gondokat.

A szakemberek általában egy speciális, nyomó-szívó pumpával dolgoznak. Ez kis, zárt rendszerekben nagyobb vákuumot képest kialakítani, mint a hagyományos, “nyeles” változat, ennek köszönhetően a nagyobb lerakódásokkal is megbirkózik.

Ha a szakember végzett, nincs más dolgunk, mint fenntartani a rendet. Érdemes lecsukni a WC fedelét használaton kívül, és ügyelni a takarításra. Ha így teszünk, sokáig használhatjuk a mosdót gond nélkül.