Nem árulhat Stolichnaya és Moskovskaya és további 16 fajta vodkát az orosz állam a jövőben Hollandiában – döntött a hollnad fellebbviteli bíróság. A védjegyjogok ezzel a döntéssel visszakerültek a korábbi tulajdonoshoz, az azóta magszűnt Jukos Oil tulajdonosi köréhez.

A 18 márka eredetileg a Jukos Oil-hoz, az elsősorban olajkitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó óriásvállalathoz tartozott, aminek legnagyobb tulajdonosa Mihail Hodorkovszkij volt a Group Menatep Ltd. (GML) nevű cégén keresztül. A cég korábbi tulajdonosai indítottak kártérítési keresetet Hollandiában a márkák jogainak visszaszerzéséért. A 13 éve húzódó perben most született ítélet szerint, az orosz állam jogszerűtlenül kobozta el Hodorovszkij és a részvényesek vagyonát, és abból, amit Hollandiában lehet, vissza kell adni az eredeti tulajdonosoknak.

“A védjegyjogok lefoglalása a részvényesek legutóbbi lépése, hogy milliárd dolláros kártérítést szerezzenek az orosz kormánytól” – mondta a részvényesek szóvivője, aki szerint ha Oroszország szeptember 24-ig nem fizeti ki a kompenzációs díjat a holland végrehajtási szabályoknak megfelelően, akkor védjegyeket nyilvános aukcióra bocsátják.

Foto: Tass/Alaxander Demlanchuk

Mihail Hodorkovszkij a világ 16-ik, Oroszország első leggazdagabb, embere volt 2003 októberi letartóztatása előtt. 1992–1993 között energetikai és üzemanyagügyi miniszter, majd a Jukos olajipari vállalat főrészvényese volt 1993-tól 2005-ig, valamint számos bányászati, ipari és pénzügyi társaságot is irányított. 2002 körül elkezdett politizálni: ellenzéki pártok pénzelésén felül nyíltan kritizálta az akkori orosz belpolitikát, antidemokratikusnak nevezve azt.

A Hodorkovszkijt egy sor gazdasági bűncselekménnyel kapcsolatban vádolták meg, pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. 2005. május 31-én nyolc év szabadságvesztésre ítélték, amelynek letöltésére a szibériai Csita körzetbe küldték. 2010-ben több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek amiért 13 év börtönre ítélte a Hamovnyiki kerületi bíróság, beszámítva a korábbi büntetését. Hodorkovszkij 2013-ban szabadult, azóta svájci emigrációban él. A cégét államosították és feldarabolták.

Forras: Radio Free Europe