Az elmúlt hónapokban, a koronavírus-járványban az ügyészség sikeresen megvédte dolgozói egészségét, megőrizte hatékonyságát és színvonalát, valamint biztosította a munkahelyeket – hangsúlyozta Polt Péter legfőbb ügyész abban a videoüzenetben, amelyet kollégáihoz intézett az Ügyészség napja alkalmából, amelyet szerdán tartanak.

A Legfőbb Ügyészség kedden közölte, a pandémiás helyzet miatt az elmúlt hónapok különleges feladat elé állította az ügyészi szervezetet: úgy kellett a törvényes rend és biztonság fenntartásában a lehető legtöbbet tenni, hogy közben az intézmény munkavállalóit is megvédjék a járványhelyzet következményeitől.

“A testület sikeresen vette az akadályokat. A kollégák fegyelmezetten tartották a határidőket, hatékonyan oldották meg a különleges helyzetből adódó többletfeladatokat, s közben ügyeltek arra, hogy megvédjék saját és mások egészségét. Az ügyészség március elején kezdte meg a védekezést, amelynek fontos eleme volt az online munkavégzés feltételeinek megteremtése. A szervezet lehetőséget biztosított arra, hogy a munkahelyeken egymást váltva dolgozzanak a kollégák” – tudatták.

Hozzátették, Polt Péter bejelentette, hogy a pozitív tapasztalatok nyomán a digitális távmunka előnyeit a jövőben is szeretnék kihasználni.

Emellett tovább kívánják szélesíteni olyan hatékony intézmények alkalmazását, mint a büntetővégzés, a feltételes ügyészi felfüggesztés, az egyezség vagy a mértékes indítvány. Ezzel fokozottabb mértékben hozzájárulhat az ügyészség a jogbiztonság erősítéséhez, a közrend megtartásához.

Szalóki Zoltán Péter Heves megyei főügyész, Kontrát Richárd legfőbb ügyészségi tanácsos, főosztályvezető-helyettes ügyész, Mike Sándor Zoltán legfőbb ügyészségi osztályvezető ügyész, Fürcht Pál Zsolt fővárosi főügyészhelyettes, és Székely Katalin címzetes főügyészségi ügyész, salgótarjáni járási vezető ügyész – ők azok, akik az idei, különleges helyzetben az Ügyészség Napja alkalmából a legmagasabb szakmai kitüntetést, a Kozma Sándor díjat vehették át. Rendhagyó módon idén nem személyesen, központi ünnepség keretében, a legfőbb ügyész, hanem a közvetlen felettesük adta át az elismeréseket.

Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenetben köszönte meg munkatársai helytállását a pandémiás helyzetben:

Polt Péter az Ügyészség Napja alkalmából külön gratulált az 5 Kozma Sándor díjat, az 5 Vargha Ferenc díjat, a 4 rendkívüli elismerést, a 7 Ügyészségi Emlékgyűrűt, a 29 Magyar István díjat, a 4 Székely Ferenc díjat, és a 7 emléktárgyat elnyert kollégának, valamint az új címzetes legfőbb ügyészségi és főügyészségi ügyészi, főtanácsosi és tanácsosi címben részesülteknek. Ugyancsak az elismerését fejezte ki a Kozma Sándor emlékére meghirdetett tudományos pályázat 11 díjazottjának.

A Kozma Sándor-díjban, Vargha Ferenc-díjban és rendkívüli elismerésben részesített ügyészségi alkalmazottak meghívást kapnak az ügyészség fennállásának 150. évfordulója alkalmából tartandó, 2021. évi központi ünnepségre, amely az Ügyészség Napja alkalmából ténylegesen megrendezésre kerülő 30. ünnepség is lesz egyben.

Június 10-e a rendszerváltoztatás után lett az ügyészség napja. A demokratikus Magyarország így tiszteleg a 149 évvel ezelőtt alapított szervezet előtt.