Sok helyen elhangzott már, hogy az egészségügyi maszkok egyes típusainak a viselése hatékony védelmet jelenthet a koronavírussal szemben. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen típusú maszkok nyújtanak ténylegesen segítséget a védekezésben. (X)

A cikk keretei között erre a kérdésre adjuk meg a választ. Segítünk tehát eligazodni az egyes maszkok között, hogy sikerüljön a lehető legjobban felkészülni a koronavírus-fertőzéssel szembeni védekezésre.

Mekkora a koronavírus pontos mérete?

A legújabb releváns kutatások alapján a koronavírus pontos mérete a 0,06, illetve a 0,14 mikron közötti tartományban húzódik meg. Ez a méret szabad szemmel természetesen nem látható, ugyanakkor a megelőzés kapcsán kiemelt jelentősége van.

Annak érdekében ugyanis, hogy a fertőzés légúton történő terjedését sikerüljön megakadályozni, célszerű gondoskodni a koronavírus minél hatékonyabb kiszűréséről. Erre a célra tervezték és gyártják az egészségügyi maszkokat, amelyek a rendeltetésszerű használat, illetve a megfelelő minőség mellett eredményes módot kínálnak a megelőzéshez.

Mi kell ahhoz, hogy a koronavírus kiszűrése hatékonyan megtörténjen?

Értelemszerűen olyan minőségű maszkot célszerű viselni, amelynek köszönhetően a kórokozók kiszűrése minél nagyobb arányban valósulhat meg. A maszk minősége mellett pedig ugyanolyan fontos az előírásoknak megfelelő, rendeltetésszerű alkalmazás.

Utóbbi alatt azt értjük, hogy az eldobható változatokat legfeljebb egyszer alkalmazzuk csak, akkor is tiszta, fertőtlenített kézzel vegyük fel őket. Fontos továbbá, hogy a viselt maszk illeszkedjen szorosan a száj és az orr környékére, viselés közben pedig ne nyúlkáljunk az arcunkhoz, illetve a szemek környékéhez.

Joggal merül fel persze a kérdés, hogy milyen szempontok alapján lehet döntést hozni az egyes maszktípusok beszerzéséről. Pontosan ebben segítenek eligazodni a nemzetközi szabványrendszerek.

Mi alapján dönthetünk az egészségügyi maszkok minőségéről?

Az egyes egészségügyi maszkok hatékonysága kapcsán hasznos támpontot jelentenek a különféle nemzetközi szabványok. Ezek ugyanis százalékos értékben határozzák meg azt, hogy a szóban forgó maszk hány százalékban képes kiszűrni a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket.

A 0,06, illetve a 0,14 mikron nagyságú koronavírus-kórokozók eredményes távol tartásához az N95, illetve az európai FFP2 besorolású maszkok alkalmazása már elegendőnek bizonyulhat. Ezek a változatok ugyanis kellőképpen védik egyrészt a felhasználót, másrészt az ő közvetlen környezetét.

A rendeltetésszerű viselés mellett persze nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint minimalizálni kell az emberekkel való érintkezést, illetve a tömegben való tartózkodást.