A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény új eljárásként vezette be a Kúrián a jogegységi panasz eljárást, amely 2020. július 1. napján vagy azt követően meghozott kúriai határozattal szemben kezdeményezhető.

Jogegységi panasznak van helye a Kúriának az alábbi határozatai ellen, feltéve, hogy a felülvizsgálati kérelemben vagy indítványban (a továbbiakban együtt: felülvizsgálati kérelem) már a Kúria Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett határozatától jogkérdésben való eltérésre hivatkoztak:

Jogegységi panasznak van helye akkor is, ha a Kúria ítélkező tanácsa jogkérdésben – jogegységi eljárás kezdeményezése nélkül – úgy tér el a Kúria Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett határozatától, hogy az adott eltérésre az alsóbb fokú bíróságok határozatában nem került sor.

A jogegységi panaszban – a beadványra vonatkozó általános szabályokon túl – meg kell jelölni azt a határozatot, amellyel szemben a fél a panaszt előterjeszti és azt a közzétett kúriai határozatot, amelytől jogkérdésben való eltérést állít a fél. 

A jogegységi panasz eljárásban végrehajtás felfüggesztése vagy azonnali jogvédelem iránti kérelemnek van helye, az annak alapjául szolgáló eljárás szabályai szerint. A végrehajtás felfüggesztése vagy azonnali jogvédelem iránti kérelmet a jogegységi panaszban kell előterjeszteni.

A jogegységi panaszt a Kúriánál a sérelmezett határozat közlésétől számított harminc napon belül kell benyújtani. A panasz benyújtásakor – a vonatkozó jogszabályok szerinti illeték- vagy költségkedvezmény hiányában – az eljárási illetéket meg kell fizetni, amely azonos a felülvizsgálati eljárás illetékével. 

A jogegységi panaszt az nyújthatja be, aki az eljárási törvények alapján felülvizsgálati kérelem – vagy a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény alapján fellebbezés – előterjesztésére jogosult. A jogegységi panasz eljárásban a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti jogi képviselet kötelező.

A jogegységi panasz eljáráshoz igazodóan a kérelem benyújtására két új űrlap érhető el. Civilisztikai ügyekben a P30 űrlappal van lehetőség benyújtani a beadványt, amely ITT, büntető ügyszakban az erre szolgáló B30 űrlap pedig ITT érhető el.