Megtartotta a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara (ChinaCham Hungary) a járványidőszakot követő első Üzleti Klub eseményét. A DLA Piper támogatásával megvalósult rendezvényen Duda Ernő immunológus, Bod Péter Ákos közgazdász, valamint Györfi-Tóth Péter jogász mutatták be a koronavírus globális terjedését, hatásait és következményeit egészségügyi, ökonómiai és jogszakmai megközelítésben.

A Magyar-Kínai Gazdasági Kamara a mai napon ismét megrendezte az elsősorban gazdasági, üzleti, illetve kulturális témákra fókuszáló Üzleti Klub első, pandémiás időszakot követő eseményét. A ChinaCham megtartott rendezvényén a meghívott neves szakemberek prezentáltak az Experience Centerben megjelent résztvevőknek a koronavírus (COVID-19) járvány orvosi, közgazdasági és jogi értelmezésben vett globális hatásairól.

Prof. Dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa és az MTA doktora előadásában kiemelte: a koronavírust nem ember, hanem a természet alkotta. A sikeres védekezéshez, megelőzéséhez több féle védőoltás kifejlesztésére lesz a jövőben szükség.  A vírus jövőjét egyelőre nem lehet minden kétséget kizáróan megjósolni, hiszen annak csak a közeli, alig több mint féléves múltja ismert, ezáltal az sem tudható, hogy a vírus, a járvány visszatér-e.

Prof. Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora szerint az elmúlt hónapok mély világgazdasági visszaesését kisebb részben a járványügyi megszorítás, a termelési láncok elakadása, a fogyasztás csökkenése és átalakulása idézte elő; ugyanakkor legalább ennyire kritikus tényezőnek számított az általános bizonytalanság, amely visszafogta a fejlesztéseket, beruházásokat és a keresletet. Hozzátette, a válság utáni átrendeződésben a kelet-közép-európai térség számára, így a magyar vállalkozásoknak is nyílnak esélyek, különösen akkor, ha az egyébként Kínában található ellátási láncokat a régiós országokba helyezik át, potenciálisan újabb gyártási kapacitásokat megteremtve Magyarország részére is.

Dr. Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary partnere, kifejtette: a koronavírus egy globalizált világban terjed, s jóllehet az egyes országok eltérő módon és gyorsasággal reagálnak a kialakult helyzetre, a tapasztalat az, hogy az igazán hatásos válaszok – lehetőség szerint nemzetközileg is – összehangolt, jól szervezett fellépés útján tudnak megszületni, természetesen a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett. A jogrendszer, illetve a jogi szabályozás ugyanakkor képes támogatni a védekezést, de csak úgy, ha az üzleti kapcsolatban állók számára nagyobb rugalmasságot és türelmet tesz a lehetővé, továbbá a potenciális jogviták kialakulását inkább visszafogja és megpróbálja a konfliktusok kezelését a felek érdekkörében tartani. Ahol beavatkozás szükséges, ott a kockázatok arányos és átgondolt telepítése, és nem a felek érdekeinek mérlegelése jelentheti a hatékony megoldást.