Bírósági eljárásokat és döntéseket befolyásoltak anyagi ellenszlgáltatás fejében – ezért vett őrizetbe három bírót és egy ügyvédet a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). A korrupcióellenes razzia a zsolnai bíróságot érintette. A bevetés során a NAKA munkatársai három házkutatást hajtottak végre.

Az ügyben eddig 11 személyt gyanúsítottak meg. A rendőrök őrizetbe vették Eva Kyselovat, a Zsolnai Kerületi Bíróság elnöknőjét, Pavol Polkát, a kerületi bíróság idén tavasszal lemondott bíróját, Daniel Bérest, a Zsolnai Járásbíróság  ideiglenesen felfüggesztett bíróját, Ľuboš Mahdoň ügyvédet, valamint Juraj Filipovičot – Béres gyermekkori barátját.

Pavel Polkát bilincsben viszik el a rendőrök egy zsolnai házból 2020. szeptember 14-én – Forrás: David Ištok / Aktuality.sk

A vád szerint a gyanúsítottak éveken keresztül befolyásolták a bírósági eljárásokat a zsolnai bíróságon. A bírók pénzt kaptak azért, hogy vád alá helyezett személyeket mentsenek fel vagy enyhébb ítéleteket hozzanak. A bírósági maffiánál 20 ezer euróba került egy vád alóli felmentés. Az előzetes letartóztatásból történő szabadlábra helyezésért, illetve feltételes szabadlábra bocsátásért 10 ezer eurót kellett fizetni, de előfordult olyan eset is, hogy 30 ezer eurót kértek egy eljárás alá vont személytől.

A rendőrség hosszú évekig dolgozott a hatalmas korrupciós ügy felderítésén.