Ezernél is több olyan civil szervezet van a bírósági nyilvántartás szerint, amely alapszabályában valamilyen állatvédelmi feladatot vállalt, de eddig egyetlen olyan sem volt, amely szakemberek segítségével nyújtott jogsegély-szolgálatot, akár telefonon, akár írásban – mondja Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára. Az Egyesület, céljáról, profiljáról, tagságáról és működéséről beszélgettünk.

Milyen kérdésekkel, milyen ügyekben fordulnak a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesülethez?

Friss, mindössze két hónapos egyesületünk eddigi működése során 65 e-mailt és 50 telefonhívást fogadott, rendkívül sokszínű probléma-halmazzal kapcsolatos megoldást keresve. A teljesség igénye nélkül néhány kkonkrét kérdés, mellyel megkerestek minket: Tiltott-e a kóbor macskák etetése? Kötelező-e a kutyáknál pórázhasználat közterületen? Meglőtték/megmérgezték a kijárós macskát – mi ilyenkor a teendő? Beteg papagájt vásároltak az állatkereskedésben – hogyan alakul a kereskedő felelőssége? A szomszédban állattartás folyik, amely zavarólag hat a nyugodt pihenésre vagy éppen fordítva: a szomszéd kifogásolja a telefonáló állattartását – mit lehet tenni?

Miért a Bojtár nevet választották?

Névadónk és egyben kabalaállatunk Bojtár, a hucul, akit 2019 júniusában mentett a Bottyán Equus Alapítvány gazdájától a biztos halálból és aki olyan hősiesen küzdött az életbenmaradásért és olyan életszeretetről tett tanúbizonyságot, hogy mindannyiunkat emlékeztetni fog hosszú ideig az állatvédelem fontosságára, az összefogás erejére és a Bottyán Equus kitartó küzdelmére a ló megmentése érdekében.

Kikből áll az Egyesület tagsága? Mit kell tudni a tagokról? 

Az Egyesület tisztségviselői és tagsága állatorvosokból és jogászokból, valamint az állatorvosi kamara alapítványa az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítványból áll. Külön kuriózum, hogy a telefonhívásokat fogadó jogászok között két olyan szakember is feladatot vállalt, akiknek nagy gyakorlati tapasztalata van birtokvédelmi jogvitákban.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára – Forrás: Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület

Egyesületünk tisztségviselői és tagsága hosszú ideje részesei az állatvédelmi rendszernek, korábban más állatvédő szervezetek mellett (illetve jelenleg is párhuzamosan) önkénteskednek. Legjobb tudásuk szerint, közülük ki-ki jogalkalmazóként, jogalkotóként, egyetemi oktatóként illetve állatorvosi rendelőben gyakorlati szakemberként dolgozik. Az állatorvosi kamara alapítványával többen részt vettek az előző két évben egy “országjáró turnén”, ahol állatorvosoknak tartottak  kreditpontos képzést, ingyenesen, több mint 10 megyében – pályázati források segítségével. A továbbképzésekre a kezdetektől fogva sok-sok jegyző, hatósági ügyintéző, rendőr és ügyész és ellátogatott.

Mik a távlati tervek?

Távlati terveinkben ilyen továbbképzések, ismeretterjesztő előadások és kiadványok létrehozása is szerepel. Jelenleg két kiadványon dolgozunk a rendőrség részére. Az egyik “Az állatkínzás nyomozása” címet viseli és kriminalisztikai szempontból közelíti meg mindazokat a fontos tudnivalókat, melyek elengedhetetlenül fontosak a büntetőeljárás megindításától annak lezárásáig. A másik kiadványunk az “Egy XXI. századi bűnszervezet: az illegális állatkereskedelem” címet viseli, melyben elsősorban gyakorlati tapasztalatok alapján mutatjuk majd be, hogy az illegális állatkereskedelemben milyen szerepet vállal jelenleg Magyarország.

A jogsegélyt keresők hogyan tudják felvenni Önökkel a kapcsolatot? 

A megadott elérhetőségeken, a közösségi oldalunkon közzétett “nyitvatartás” szerint bárki fordulhat hozzánk telefonon, vagy akinek írásban könnyebb e-mailben.

Közösségi oldalunkon tematikus heteket szoktunk tartani, minden héten egy-egy fontos kérdést, problémát járunk körbe. A legnépszerűbb tematikus hetek között (melyeket a közösségi oldal elemzése szerint több mint százezren láttak) voltak például az állatkínzás és az ember elleni erőszakos cselekmények összefüggéseit bemutató hetünk, vagy amikor olyan alapfogalmakat jártunk körbe, hogy mire jó és mire való az oltási könyv, az útlevél vagy a transzponder – közkeletű nevén: chip.