Belehalt a koronavírusba Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić egykori jobbkeze. A boszniai szerb politikust a 200 ezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett népirtásban való részvétel, emberiesség elleni bűnök és háborús szokások megsértése miatt ítélték el 2006-ban. Jó magaviseletére tekintettel alig több mint 13 évet töltött le a rá kiszabott 27 év szabadságvesztésből.

“A 75 éves Momcilo Krajisnik két oldali tüdőgyulladással augusztus 30-án került be a Banja Luka-i Egyetemi Orvosi Központ Intenzív Klinikájára” – mondta az egészségügyi intézmény igazgatója, Vlado Đajić a Banja Luka Nezavisne Novine-jének. Krajisnik halálát megelőzően két hétig volt lélegeztetőgépen.

Momcilo Krajisnikot – akinek neve a legfőbb szerb háborús bűnösök, Radovan Karadžić, Ratko Mladić és Slobodan Milošević nevei mellett említendő – 2000. áprilisában fogták el a NATO vezette békefenntartó erők (SFOR) francia kommandósai a kelet-boszniai Pale közelében. 2006. szeptemberében a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 27 év szabadságvesztésre ítélte a nem szerb lakosság elüldözéséért és deportálásáért. 2009-ben büntetését 20 évre csökkentették. Krajišnikot 2013-ban – miután letöltötte büntetésének kétharmadát, vagyis 13 évet és 4 hónapot – jó magaviseletére tekintettel szabadlábra helyezték.

Momcilo Krajisnik és Radovan Karadžić – Forrás: delhir.info

Momcilo Krajisnik 1945-ben született Zabrdjeben, egy szarajevó melletti faluban. A szarajevói Közgazdaságtudományi Karon szerzett diplomát, majd az Energoinvest vállalat munkaszervezetének pénzügyi igazgatójaként dolgozott. Már fiatalon politikai szerepet is vállalt, a Szerb Demokrata Párt egyik úttörője lett.

Az 1990-es választásokon felkerült az SDS listájára, és közvetlenül ezt követően a Boszniai és Hercegovinai Nemzetgyűlés elnökévé választották. 1990. december 21. és 1992. április 7. közötti időszakban a Bosznia és Hercegovinai FR közgyűlésének elnöke volt. Ő volt a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének első elnöke és Bosznia-Hercegovina elnökségének első szerb tagja.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi elnökségének szerb tagja, Milorad Dodik rámutatott, hogy Momcilo Krajisnik távozásával a Boszniai Szerb Köztársaság egy nagy hazafit veszített, aki életének nagy részét feláldozta a Szerb Köztársaság létrehozása és túlélése érdekében.