Legalizálni kellene a lakosság számára a lőfegyverek viselését – ezzel a javaslattal állt elő az Ukrán parlament n-emzetbiztonsági és védelmi bizottsága. Olekszandr Zavitnevics bizottsági elnök, a Nép Szolgái frakció tagja egy ukrán újságnak adott interjúban hangsúlyozta: a legalizálás szükségessé teszi egy szigorú és biztonságos engedélyezési rendszer kiépítését.

Zavitnevics, aki katonaként támogatja az általános fegyverviselés bevezetését, elmondta: Ukrajnában 1998-ban eltörölték azt a gyakorlatot, hogy civileknek is adományozhattak kitüntetés alkalmával lőfegyvereket. Korábban sok lőfegyver került így hivatalos ajándékként a lakossághoz, ezért is tanácsos volna engedélyezni ezek tartását.

Dmitro Rozumkov házelnök mereven elutasítja az általános fegyverviselés bevezetését, mert szerinte az ukrán társadalom még nem áll készen arra, hogy engedélyezzék az általános lőfegyverviselést.

Ukrajnában nincs a fegyverhasználatot konkrétan szabályozó törvény. A fegyverek kereskedelmével és használatával kapcsolatban csak a belügyi tárca rendeletei tartalmaznak rendelkezéseket, amelyek 1998 óta változatlanok. Az  utóbbi időben azonban két törvénytervezet is készült a témában, amelyeket most a parlament hivatott megvitatni és tökéletesíteni.