Nincs pénz felújításra, ezért börtön értékesítésbe kezd az ukrán állam. Azt remélik, hogy a bevételből más bv-intézeteket tudnak renoválni a jobb körülmények biztosítása érdekében. A büntetés-végrehajtási rendszer több mint 100 ingatlantól szeretne megválni.

Az ukrán igazságügyi minisztérium javítóintézetek, előzetes fogva tartási központok és börtönök eladását jelentette be. Elsőként a kijev melletti Kotsyubynske faluban található Irpin javítóintézet kerül a kalapács alá. Denis Malyuska, az igazságügyi miniszter elmondta: az értékesítések célja, hogy a börtön-infrastruktúrát 10 éven belül teljesen felújítsák. Az első három börtön, melyet renoválnak a kijevi, a lembergi és az odesszai lesz.

A rossz állapotú börtönök jelentős részét már nem használják. Az elitéltek létszáma jelentősen csökkent az elmúlt években, köszönhetően a fokozatos büntetőjogi liberalizációnak. “Az ingatlanok eladása miatt nem várható túlzsúfoltság a börtönökben, de a fogvatartottak száma sem fog csökkenni” – hangsúlyozta Malyuska. Az eladásra kínált épületek többsége értéktelen, azonban a telkek, amin állnak, értékesek. 

“Az értékesítésből befolyó összegekből először is új előzetes letartóztatási központokat építünk ipari zónákban vagy a városokon kívül, amelyek felváltják a jelenlegi, városközpontokban meglévő 20 darab központot” – mondta a miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az épületek a 19-20. században épültek, és már nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek, valamint az egészségügyi és higiéniai előírásoknak sem.

Malyuska úgy véli, hogy a börtönök eladása sok befektető számára lehet érdekes, mert 4-10 hektáros földterületekről van szó, a szükséges infrastruktúrával. A miniszter azt javasolta, hogy a jövőben lakóépületek, bevásárló- és szórakoztató központok vagy ipari létesítmények jelenjenek meg a börtönök helyén. A börtönök értékesítését a tervek szerint elektronikus árverések útján bonyolítják.