Lehet, hogy még nem hallottál a gluteális amnézia állapotáról, azonban sokakat kínoz ez a szindróma anélkül, hogy tudnának róla. A gluteális amnézia hétköznapibb megnevezésben “halott farizom” szindrómának nevezhető, amely leginkább az ülő életmód, a megerősödő irodai munkavégzés és egyoldalú terhelés hatására alakul ki. Mindez hátfájást és egyéb mozgásszervi megbetegedéseket okoz, amely a gyenge törzsnek és hátizomzatnak könyvelhető el. Azonban mindez időben felismerhető és orvosolható lenne abban az esetben, ha a szellemi dolgozók több időt fordítanának a rendszeres testmozgásra és az izomzat megfelelő fejlesztésére. (X)

Milyen gyakorlatokat szükséges végrehajtani?

Számos olyan egyszerű és eszközök nélkül végrehajtható gyakorlat létezik, amely hozzájárul a megfelelő izomcsoportok erősítéséhez. A guggolás és a csípőemelés mellett ilyen egyszerű, de mégis nagyon hasznos gyakorlatok a farizom erősítésére szolgáló mozdulatok. A farizom megedzésére kiváló gyakorlat a kitörések alkalmazása, amely szintén alap gyakorlatnak számít és sokoldalúan alkalmazható, hiszen számos variációja ismert. 

Elegendő a saját testsúly kihasználása, de különböző eszközök segítségével is növelhető hatékonysága. Alapvetően négy nagyobb típusát különböztethetjük meg a lépés iránya alapján: vannak az előre vagy hátra, oldalra vagy keresztbe végzendő gyakorlatok. Az oldalra kitörés jellegzetességének köszönhetően kozák guggolásként is szokták emlegetni. A mozgás helyes végrehajtása elengedhetetlen a test hatékony és egészséges fejlesztéséhez, amennyiben szeretnél többet megtudni, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos hasznos tippel és tanáccsal lehetsz gazdagabb. 

A kitörés végrehajtásának helyes módja

A kitöréses gyakorlatokat nem szükséges egy helyben végrehajtanod, nyugodtan sétálhatsz is közben, amelynek szintén megvannak a maga előnyei és megerőltetései egyaránt. A dinamikus erőfejlesztés érdekében pedig akár ugráló kitöréssel is próbálkozhatsz. A kozák guggolás mellett ide sorolandó a bolgár guggolás is, amely a kitöréstől annyiban különbözik, hogy a hátul lévő lábat egy magasított tárgyra – székre, padra vagy bordásfalra – helyezzük, majd az elől lévő láb teljes talpon maradva végzi a lábhajlítást. Mindez úgy nehezíthető, ha a hátul lévő lábat valami instabil eszközre helyezzük, mint például a fitlabdára vagy TRX-re. 

A deadlift vagy más néven emelés is kifejezetten hasznos lehet. Ez egy olyan gyakorlat, amely során az teljes test, többek között a farizom és a láb hajlító izmai is dolgoznak. A szumó emelés kifejezetten népszerű, ekkor nagy terpeszben állva szükséges emelni a súlyt. A román emelés is elterjedt, amely egyedisége abban rejlik, hogy a mozgás felső pozícióból indul a súly felvételét követően. Ezen mozgások kifejezetten hasznosak lehetnek abban az esetben, ha helyesen hajtják végre azokat.