Január elsejétől változnak a csok támogatás feltételei: eszerint a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez, új többgenerációs otthont létrehozva – jelentette be a Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán.

Változnak januártól a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályok a csok támogatásnál. A tetőtér beépítés a rendelet szerint jelenleg használt lakás bővítésének számít, így a használt lakásra vonatkozó támogatási összeget lehet rá igényelni. Ez januártól megváltozik: a bejelentés alapján az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz, ha tetőtér beépítése a cél:

  • egy gyermek után továbbra is 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint helyett 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 2,2 millió forint helyett maximum 10 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón példaként említette: amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe. Hozzátette, hogy már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akor az életkori határ 40 év.

A további feltételekről szólva elmondta: a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie – részletezte.

Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak – jelezte, hozzátéve, hogy jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK-kölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni – ismertette. Azt mondta: a kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell törlesztőrészletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket.

Emlékeztetett: ezt a célt szolgálja az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak CSOK-kal, továbbá a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program.

Egyúttal közölte: kedden benyújtották az Országgyűlésnek az áfacsökkentésről és az illetékmentességről szóló törvényjavaslatot, amely miniszterként az első, a nevéhez kötődő javaslat.

Novák Katalin kérdésre válaszolva közölte: a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtér-beépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni. 

A kormány deklarált célja a támogatási keret bővítésével, hogy új többgenerációs otthonok jöjjenek létre. A jelenlegi szabályok szerint a támogatás az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítésre, valamint az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakásra vehető fel – utóbbi esetben feltétel, hogy az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén ne jöjjön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

“A CSOK támogatási rendszer bővítése nagy segítséget jelenthet azoknak a családi házban élő pároknak, akik eddig a magas anyag- és kivitelezési költségek miatt nem vágtak bele a tetőtér beépítésébe. A magasabb támogatási összegből akár önerő és hiteligénylés nélkül is megoldható lesz egy nagyobb átalakítás”– közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Az elmúlt években jelentősen elszálltak az építőiparban az alapanyag- és a kivitelezési költségek egyarán.