Múlt hónapban több brutális terrorista indíttatású gyilkosság rázta meg a Franciaországot és egész Európát – az egyik áldozat egy középkorú történelem tanár volt, aki diákjaival Mohamed-karikatúráiról beszélgetett tanóráján. Már kormányzati lépéseket indokolnak a franciaországi gyilkosságok.

A történelem-földrajz szakos tanárt fényes nappal késelték meg és fejezték le a nyílt utcán Párizs agglomerációjában. A francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró összesen hét emberrel szemben – köztük bűnrészesség miatt egy 14 és egy 15 éves kiskorú ellen – emelt vádat. A terrorista indíttatású bestiális tanárgyilkosság kormányzati szintű lépéseket indokol.

Emmanuel Macron francia elnök szerint: „Nincs esély. Ha ma este egy történelemtanárt öl meg egy terrorista, mert le akarja rombolni a Köztársaságunk értékeit, a felvilágosodást, a lehetőséget, hogy gyermekeinket – bárhonnan jönnek is, akármiben hisznek, vagy nem hisznek, függetlenül vallásuktól – szabad polgárokká neveljük, akkor ez a mi csatánk”.

Egy francia rendőr áll Samuel Paty meggyilkolt francia tanár portréja mellett Montpellier városában 2020. október 21-dikén – Fotó forrása: AFP

Az elnök már idén februárban meghirdette az iszlám szeparatizmus elleni harcot, azonban most nyert gyakorlati értelmet az internetes gyűlöletbeszéd elleni fellépés szorgalmazása, melyet az Európai Bizottsággal együttműködve kíván megtenni a francia kormány. Az iszlám szeparatizmus ellen készülő törvény jogalkotási munkálatai a koronavírus járvány miatt végül nem kezdődtek meg tavasszal, azonban a Samuel Paty tanár sérelmére elkövetett brutális gyilkosság újabb lavinát indított el: a tervek szerint a jogszabály lehetőséget fog biztosítani mindazok megbüntetésére, akik a közösségi média-felületeken közzétett személyes adatokkal, mások életét, vagy testi épségét veszélyeztetik. Macron ígérete szerint az állam a lehető legkeményebben fel fog lépni a köztársasági eszme és az ország lakóinak védelme védelmében.

A francia elnök szorgalmazta továbbá a muszlim szervezetek teljes átvilágítását, amely által kiszűrhetővé válna a vallási alapon történő uszítás és gyűlöletkeltés. A meggyilkolt tanár nevét és elérhetőségeit – bele értve a lakcímét is – egy közösségi oldalon tették közzé, miután Mohamed próféta, az iszlám vallás legfőbb prófétájának karikatúráit mutatta meg sajtószabadság tanóráján.

A vallási alapon történő gyilkosságokkal szemben jelenleg Franciaországban nincs hathatós segítség: egy hónapon belül több iszlamista gyilkosság történt az országban. Október végén újabb súlyos gyilkosságokat követtek le – legutóbb Nizza városában, egy templomnál, ahol a muszlim elkövető két imádkozó embert ölt meg, és több embert súlyosan megsebesített.