Több bírót, illetve bírósági- és rendőrségi vezetőt vett őrizetbe a szlovákiai Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a “Forgószél” fedőnevű rajtaütés-sorozata során. Az őrizetbe vett személyeket súlyos, szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekményekkel gyanúsítják.

Az őrizetbe vett személyek között van Jarmila Urbancova, a legfelsőbb bíróság volt alelnöke, Jozef Kolcunt, a legfelsőbb bíróság bírója, Katarína Bartalska a Pozsonyi I. számú Járásbíróság alelnöke, valamint Otília Doláková pozsonyi bírónő is.

Jarmila Urbancova, a szlovák legfelsőbb bíróság volt alelnöke – Fotó: ipravda.sk/

A NAKA nyomozói számos bűncselekménnyel – bűnszervezet létrehozása, -szervezése és -működésének elősegítése; korrupciós bűncselekmények, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés – gyanúsította meg az elfogott személyeket.

A “Tisztítótűz” fedőnevű akció keretében az Ügynökség elit osztaga csütörtök hajnal óta ismét rajtaütéseket tartott az ország számos pontján – közölte Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője. A razzia ezúttal egykori magasrangú rendőri vezetők elfogására irányult. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség így csütörtök reggel őrizetbe vette Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, Peter Hraškot, a NAKA egykori vezetőjét, Robert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetőjét, valamint a NAKA gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységéjének egykori vezetőjét, Bernard Slobodníkot, aki a Vám- és Pénzügyőrség korábbi vezetője is volt. Az érintetteket lakóhelyükön vették őrizetbe, és házkutatásokat is tartottak náluk. A volt országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételét ügyvédje, Marek Para is megerősítette. 

A Markíza kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van továbbá Marián Zatocha, a Szlovák Információs Szolgálat lehallgatásokért felelős egykori vezetője.

Tibor Gašpar volt szlovák országos rendőrfőkapitány – Fotó: ipravda.sk/

A Forgószél akció Ľudovít Makó, a szlovák Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala korábbi vezetőe és František Böhm, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori munkatársa vallomásai alapján indult – mindkettőjüket a “Isten malmai” akció keretében vették őrizetbe. Ľudovít Makó ügyével összefüggésben a rendőrség már októberben őrizetbe vette Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét és Norbert Paksi korábbi rendőrségi vezetőt. Dusan Kovácik jelenleg vizsgálati fogságban van.