Kormányzati intézkedés egységesíti és maximalizálja az ingatlanvásárlással kapcsolatban felmerülő közjegyzői díjakat. Az intézkedés célja, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni hitelfelvétellel történő ingatlanvásárlás esetén. Az otthonteremtési program elemeit az Országgyűlés előtt a családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertette.

Novák Katalin az Országgyűlés előtt miniszteri expozéjában hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány, és annak gazdasági következményei azt követelik meg, hogy a kormányzat további erőfeszítést tegyen a családok otthonteremtésének támogatása, és ez által az építőipar, valamint a magyar gazdaság lendületbe hozása és lendületben tartása érdekében. A cél, hogy segítsék a családok otthonhoz jutását, melyet az Otthonteremtési Akcióterv elmúlt hetekben bejelentett lépései is szolgálnak. A jelenleg Országgyűlés előtt tárgyalt törvényjavaslat az új építésű lakásokra vonatkozó általános forgalmi adó 27%-ról 5%-ra csökkentését, valamint a lakást vásárló családok számára a 4%-os visszterhes vagyonszerzési illeték eltörlését tartalmazza az Áfatörvény és az Illetéktörvény módosításával. Az otthonteremtés az építőipar dinamikáját is beindítja.

Forrás: kormany.hu

Az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői díjak egységesítése további megtakarítási célt szolgál majd a családok számára – ezzel az intézkedéssel több tízezer forint marad a családi kasszában. A közjegyzői díjak maximalizálásnak célja, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni új ingatlan, vagy hitellel egybekötött ingatlanvásárlás esetén.

A közelmúltban Novák Katalin a Kormány következő évtől életbe lépő otthonteremtési programját is ismertette, melynek célkitűzése, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen. Ezt a célt szolgálja az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azok számára, akik új építésű ingatlant vásárolnak CSOK-kal egybe kötve, továbbá a CSOK-kal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthon felújítási program és a tetőtér-beépítés támogatása is Magyarország otthonteremtési programjának része.