Öt politikai alakulatnak lehet parlamenti képviselete Romániában a következő négy évben a vasárnapi választásokat követően – közölte a Digi 24 hírtelevízió hétfő hajnalban a voksok több mint 87 százalékának összesítésére alapozva.

A választásokat a részeredmények szerint a jelenlegi parlamentben is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel, vagyis az exit poll által előre vetített másfél százalékpontnál meggyőzőbb, öt százalékpontos előnnyel.

Második helyen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett, mely az eddig megszámolt voksok valamivel kevesebb mint 25,4 százalékát kapta.

A harmadik helyen a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség végzett, amely a részeredmények alapján 14 százalékot összesített.

A választások legnagyobb meglepetéseként egy tavaly alakult ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, 8,7 százalékos eredménnyel.

Rajtuk kívül a 6,5 százalékon álló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) lesz biztosan parlamenti képviselete.

Az exit poll becslésnek ellentmondva a részeredmények szerint sem 4,2 százalékos eredményre taksált Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt, sem a 4,6 százalékon álló Traian Basescu volt államfő által alapított konzervatív Népi Mozgalom Pártját (PMP) nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Az öt párton kívül – amelynek mind a képviselőházban, mind a szenátusban lesznek törvényhozói – 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába.

Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás 265 ezren voksoltak.

Szakértő: Valószínűleg az RMDSZ is a koalíciós kormány része lesz

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget a romániai parlamenti választásokon, így várhatóan koalíciós kormány alakul a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – vélekedett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa.

Illyés Gergely hétfőn az M1 aktuális csatornán hozzátette: Klaus Iohannis államfő az elmúlt hónapokban többször is világossá tette, hogy a választások eredményétől függetlenül a PNL miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. Ezzel a kijelentéssel demobilizálhatta a kormánypárt szavazóit, és ez az alacsony részvételhez is hozzájárult – mutatott rá a szakértő.

Hangsúlyozta: a részvételi arány csökkenése mögött komplex okok állnak, többek között a koronavírus-járvány és az abból adódó korlátozások hatásai. Romániában jelenleg is teljes városok vannak karanténban napközben is érvényes kijárási tilalom mellett, ilyen hangulatban a pártok mozgósítási technikái is nehézségekbe ütköztek – fűzte hozzá.

Mint mondta, az elmúlt tizenkét évben 39 és 42 százalék között mozgott a részvételi arány a parlamenti választásokon, míg az idén, a külföldi szavazatok feldolgozása után is, a részvétel 33 százalék körül alakulhat.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a liberális PLUS alkotta USR-PLUS választási szövetségre a voksolók 14,5, a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) 8,7, az RMDSZ-re 6 százalékuk szavazott – hangzott el a műsorban.