A szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a közterületi csoportosulások elkerülését végett a kormány idén rendeletben korlátozza a tűzijátékok árusítását és felhasználását. A december 18-dikától hatályos jogszabály jelentősen korlátozza, de nem teljesen tiltja a pirotechnikai termékek felhasználását és árusítását.

A pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) számú kormányrendelet megtiltja a tűzijátékok ideiglenes telephelyeken történő árusítást, valamint a közterületi felhasználást a december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszakban. A rendelet továbbá azt is szabályozza, hogy a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket idén nem lehet értékesíteni, illetve azt, hogy nem adható ki hatósági engedély az ideiglenes árusításra, a már kiadott engedélyt pedig fel kell függeszteni.

A 1-es és a 2-es kategóriába tartozó pirotechnikai ezközök értékesítését nem tiltja a rendelet, így azok az ilyen termékeket forgalmazó cégek állandó telephelyén korlátozás nélkül árusíthatóak és magán területen felhasználhatóak. Ilyen az ördögpatron, a római gyertya, a sikoly, a méhecske vagy a kisebb bombatelepek, stb.

Felhasználásukat a közterületeken – közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – tiltották meg – egyébként ezeket egész évben is csak magánterületen lehet használni.

Idén tehát nem lesznek a bevásárlóközpontok parkolóiban elárusító konténerek és az utcákon, parkokban tilos lesz tüzijátékozni – még egy csillagszóró vagy egy tortába szúrható tűzijátékért is komoly bírságot szabhat ki a hatóság.

“Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi” – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerdai közleményében.