Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette „A biometrikus alapú tömeges megfigyelési gyakorlatok tilalmára irányuló civil társadalmi kezdeményezés” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Az európai polgári kezdeményezés szervezői sürgetik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan jogi aktusra, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok megkülönböztetés nélküli és önkényes célú alkalmazásának, amelynek különböző formái tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokba való indokolatlan beavatkozásokhoz vezethetnek.

„A biometrikus alapú tömeges megfigyelési gyakorlatok tilalmára irányuló civil társadalmi kezdeményezés” elnevezésű európai polgári kezdeményezés ITT megismerhető.

A Bizottság úgy ítéli meg, hogy az európai polgári kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelel a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azt. Az európai polgári kezdeményezés tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A következő lépések

Az európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét követően a szervezők a következő 6 hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak 6 hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, mely által hivatalosan 2012 áprilisától olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését.

Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérésére az Európai Bizottság jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei a következők: 1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és (3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés indulása óta a Bizottság összesen 76 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba és – mivel azok nem feleltek meg a feltételeknek – 26 polgári kezdeményezést utasított el.

Az európai polgári kezdeményezés honlapja ITT elérhető.