Néhány száz méterrel módosul a megyehatár Hargita és Neamt megye között, miután a Ploiesti Táblabíróság döntésével Neamt megyéhez csatolják Székelyföld egyik leglátványosabb szurdokvölgyét.

A Ploiesti Táblabíróság elutasította a Hargita megye és Gyergyószentmiklós által benyújtott perújítási kérelmet, és ezzel véglegessé vált a Gyergyószentmiklós és Almásmező (Bicaz Chei) határperében hozott ítélet, mely a Neamt megyei félnek ítélete Románia egyik leglátványosabb szurdokvölgyét. A Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő települések határperében tavaly júniusban hozott ítéletet a Ploiesti Táblabíróság.

Székelyföld leglátványosabb szurdokvölgy, a Békás-szoros – Forrása: hirmondo.ro

A hagyományosan Székelyföldhöz tartozó Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozása azt követően vált kérdésessé, hogy az 1996-ban elfogadott 7-es törvény előírta a települések határainak rögzítését a kataszteri iratokban. 1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a nagy turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmezőhöz tartozik – ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések.

A pert többszöri áthelyezés után 2013-tól a Prahova megyei törvényszék tárgyalta, amely 2019 júniusában Gyergyószentmiklós és Hargita megye számára kedvező módon jelölte ki a megyehatárt. Ezt az ítéletet változtatta meg tavaly júniusban hozott jogerős határozatában a Ploiesti Táblabíróság, és a tavalyi ítéletet erősítette meg a perújítás elutasítása.