Az ukrán törvényhozás jelentős része hajlik arra, hogy megszavazza az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvénytervezetet. A képviselők 80 százaléka támogatná az orvosi felhasználás bevezetését.

Az egyelőre tiltott kábítószer alapanyag legalizálása annyit jelentene, hogy törvényileg engedélyeznék és szabályoznák a kannabisz gyógyszeripar általi felhasználását, valamint használatát a kritikus állapotú betegek fájdalmának csökkentése érdekében. Az ukrán felsőház már megkezdte a törvényjavaslat előkészítését, mely tartalmazza a gyógyszergyártás során történő alkalmazás részletszabályait is.

Ukrajnában 2016-ban tették meg az első kísérletet a kannabisz egészségügyi célú legalizálására. 2019. január 30-án az ukrán arlament honlapján petíciót tettek közzé a marihuána orvosi és tudományos célú használatának engedélyezéséről. Az akkori egészségügyi miniszter, Uljana Szuprun támogatta a kezdeményezést.

Jelenleg Ukrajnában kormányhatározat van érvényben, amely felsorolja az összes kábító és pszichotróp anyagot – ezeket három csoportra osztva. A marihuána jelenleg az első csoportba tartozik, a teljesen tiltott anyagok listáján. A határozat egyértelműen kimondja, hogy az első csoportba tartozó anyagok nem használhatók az orvostudományban sem. Legalizálása esetén a marihuána átkerülne a második csoportba – a részben megengedett kábító hatású szerek közé. A második csoportba tartoznak jelenleg – egyebek mellett – az ópiátok, az amfetamin és az orvosi célú kokain is.