A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön emberiesség elleni bűntettekben és háborús bűncselekményekben bűnösnek mondta ki Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, brutális támadásairól hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

A Joseph Kony ugandai hadúr vezette milícia egykori alvezérét az ellene felhozott hetven vádpontból hatvanegyben – köztük gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás elkövetésében – bűnösnek találta a hágai testület, amely csütörtökön hirdetett ítéletet. A 45 éves volt hadúrra kiszabott ítéletet – várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetést – egy későbbi időpontban jelenti be a bíróság.

A testület bírái szerint Ongwen, annak ellenére, hogy őt magát gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta az LRA, szabad akaratából, tudatosan követte el a bűncselekményeket 2002 és 2005 között.

Kép forrása:  ICC-CPI

“Semmi nem zárhatja ki Ongwen büntetőjogi felelősségét” – hangsúlyozta Bertrand Schmitt, az ítélőszék elnöke a határozat felolvasásakor.

Ongwen 2015-ben feladta magát a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó amerikai erőknek, később átszállították Hágába.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át rettegésben tartotta az LRA, amelynek tagjai Dominic Ongwen vezetésével gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítva áldozataikat.

A mozgalmat irányító Joseph Kony ellen is vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság az Ugandában és a szomszédos országokban kirobbant gerillaháborúban vállalt szerepéért, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni.