Szexuális zaklatás miatt elbocsátották a kaliforniai Legfelsőbb Bíróság bíráját. Jeffrey Johnsont 17 nő molesztálásával gyanúsítják. A bíró kizárólag a bíróság falai között zaklatta kolleganőit, ami leginkább a fogdosásukat jelentette.

“Az 58 éves Jeffrey Johnsont, a fellebbviteli bíróság bíráját szexuális kötelességszegés, hivatásához és az általa betöltött tisztséghez méltatlan magatartás miatt el kell távolítani a bíróságról” – igy döntött az állami bírósági felügyeleti bizottság, amely szerint “a szexuális magatartásnak nincs helye az igazságszolgáltatásban, és sérti az igazságügyi hivatal méltóságát.”

Jeffrey Johnsont 17 nő jelentette fel, akiket az évek során, munkájuk végzése közben zaklatott. Az egykori kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger által a fellebbviteli bíróságra kinevezett Johnson tagadta a vádakat.

Fotó: Amanda Bronstad / ALM

A nők többsége arról számolt be, hogy az elmúlt 10 évben a bíró többször “megfogta a mellüket és a feneküket”, valamint “rendszeresen kommentálta, ha mellbimbójuk átlátszott a ruhán”.

A nők eddig azért nem tettek feljelentést, mert mindegyik az hitte, hogy ő az egyedüli áldozat, de attól is féltek, hogy elveszíthetik állásukat.

Johnson fellebbezésében azzal érvelt, hogy a bizottság megállapításait nem támasztják alá meggyőző bizonyítékok, és a bíróságról való eltávolítása túl szigorú szankció volt.

Johnson ügyvédje, Paul S. Meyer „példátlannak” nevezte ügyfele elbocsátását. “A döntés megfosztja a közvéleményt egy sokszínű jogásztól, aki elismerten zseniális és kivételesen igazságos” – mondta az üygvéd.

Kaliforniában a helytelen magatartás miatti bírói menesztés nagyon ritka, az állami bírósági felügyeleti bizottság 1960 óta csak két másik bíró ellen indított hivatalos fegyelmi eljárást. A San Franciscó-i székhelyű Fellebbviteli Bíróságon J. Anthony Kline-t azzal vádolták, hogy nem tartott be precedenst – a vádat később elutasították. A néhai kaliforniai Legfelsőbb Bíróság bírója, Marshall F. McComb 1977-ben, 82 évesen pedig kénytelen volt nyugdíjba vonulni, miután kiderült, hogy „szenilis demenciája” van.