A médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, és továbbra is megvan az esélye a működésre – közölte a médiatanács elnöke csütörtökön. Karas Monika a közleményben úgy fogalmazott: a rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, a médiatanács több gesztust tett a rádiónak.

A meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek. Hozzátette: a szabad médiapiacot felügyelő médiatanács minden döntése ellen kérhető jogorvoslat.

A médiatanács elnöke hangsúlyozta: a tanács minden rádiót egyforma mércével mér, így nem alkalmaz sem negatív, sem pozitív megkülönböztetést a Klubrádióval esetében sem.

A sajtóban sok helyen megjelent megfogalmazással ellentétben a rádió jogosultságát nem “vette el” a médiatanács; az határozott időre szólt, és ezt a határozott időt zavartatás nélkül kitölti a Klubrádió. A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé, ebben a médiatanácsnak nem volt választása – hangsúlyozta Karas Monika.

Hozzátette: a megújítást kizáró jogsértések sem “mondvacsinált” okok, mert a jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen jogsértésnek milyen jogi következményei vannak. Ebben szintén nincs mozgástere a testületnek, ha jogalkalmazóként jogszerű döntéseket akar hozni.

A Klubrádiónál történt jogsértések – adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása – miatt a médiatanács először felhívta a Klubrádió figyelmét kötelezettségének teljesítésére, majd az ismételt írásbeli felhívás eredménytelensége miatt megállapította a jogsértést, és bírságot szabott ki. A jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor – közölte.

Ugyanígy a megújítás iránti eljárásban a médiatanács több mint egy évvel ezelőtt írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét megkapja – tette hozzá.

Megjegyezte: ha a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-éig a médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, amelyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.

Karas Monika kiemelte: elnöki mandátuma alatt számos, a Klubrádióhoz hasonló esettel találkozott: a testületnek 12 rádió lejáró jogosultságának meghosszabbítását kellett megtagadnia, közülük volt olyan, amely elnyerte ugyanazt a frekvenciát egy új pályázaton, volt, amely másik frekvencia pályázatát elnyerve új helyen szólt tovább, volt, amely internetre költözött és volt, amely befejezte működését. “A rádiós piac mindig mozgásban van, mivel a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos állami erőforrások, amelyeket időről időre újra kell pályáztatni” – magyarázta.

A médiatanács elnöke közölte: a magyar médiapiac szabad, sokszínű és változatos, 393 televízió, 156 földfelszínen fogható rádió, 78 internetes rádió, 6731 nyomtatott és 3540 internetes lap kínál tájékozódási lehetőséget a magyar embereknek.

A “hisztériakeltés” ellenére nem várható el a médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót, mégis, a testület több gesztust tett a rádiónak – hangsúlyozta Karas Monika. A Klubrádió az egyetlen rádió, amely egy pályázattal nem hét éven, hanem tíz éven át szólt, 2011 és 2014 között a kereskedelmi 95,3 MHz-en, 2014 óta pedig az ingyenesen használható 92,9 MHz-en.

Emellett a Klubrádió a frekvenciák közötti átköltözésről szóló megállapodás szerint az új frekvencia használatáról nem a hátralévő négy évre kötött szerződést, hanem tiszta lappal indulva, elölről kezdhette a jogosultság teljes hét évét, pályázat nélkül és a korábbi díjfizetési kötelezettsége nélkül. Az elmúlt években a Klubrádió összesen 12 849 720 forint támogatásban részesült a médiatanács támogatási programjának keretében – hívta fel a figyelmet.

Hozzáette: a médiatanács ugyanígy előnybe hozta a Klubrádiót azzal, hogy a jelenleg folyó frekvenciapályázat feltételei között szerepeltette: az a rádió, amely már ezen a – tehát a 92,9 MHz-es – frekvencián korábban szólt, pluszpontot kap. Ilyen rádióból egyetlen van: a Klubrádió Zrt.

Karas Monika úgy fogalmazott: a médiatanács minden döntése megtámadható bíróság előtt, a bíróság pedig minden szempontot mérlegelve hozza meg döntését. Egy jogállamban a jogszabályokat sem a médiatanács, sem a Klubrádió nem kerülheti meg. A rádiónak továbbra is megvan a lehetősége, hogy sikeres pályázat esetén tovább szóljon ugyanazon a frekvencián vagy bármely másik frekvenciára kiírt pályázaton induljon – írta.