Az román alkotmánybíróság (CCR) szerint nem sérti az alaptörvényt az a jogszabály, amely értelmében a 35 millió forintnál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül.

A törvény ellen a román legfelsőbb bíróság, a kormány és a Nép Ügyvédje (Ombudsman) is alkotmányossági kifogást emelt, a taláros testület azonban elutasított azt.

A román legfelsőbb bíróság beadványában azt kérte az alkotmánybíráktól, hogy nyilvánítsák teljes egészében alkotmányellenesnek a jogszabályt. Meglátásuk szerint felmerül a gyanú, hogy a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, mivel – vélik – a jogszabálynak a képviselőház által döntő házként elfogadott változata jelentősen eltér attól, amelyet a szenátus első házként megvitatott és megszavazott.

A bírák azt is kifogásolták, hogy a törvény szövegéből nem derül ki teljesen világosan, mely vádlottak tartoznak a kedvezményezettek közé.

A képviselőház által decemberben elfogadott jogszabály előírja, hogy a 100 ezer eurónál – vagyis 35 millió forintnál – kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül.