Akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik azt a cseh csalót, aki nem fizette ki egy számítógépes játékban vásárolt virtuális kés árát. A pilseni rendőrségen az eladó tett feljelentést a 300 ezer forintos virtuális kés ellopása miatt.

A felek a népszerű Counter-Strike játékosai, egy a játékban fontos kiegészítő adás-vétele miatt rendelt el nyomozást a cseh rendőrség Plzeň-Skvrňany járási osztálya.

A károsult internetes kommunikáció útján megállapodott abban, hogy virtuális játékelemet – egy kést – ad el egy játékostársának, közel 300 ezer forintnyi cseh koronaért. A virtuális árucikk elküldése előtt a megállapodás szerint a vevő 40 ezer forintnyi cseh korona kauciót küldött az eladó számlájára. A virtuális kés kézhezvétele után a vevőnek a teljes ár fennmaradó összegét be kellett fizetnie az eladó számlájára, amelyet az – elmondása szerint – a mai napig nem kapott meg.

“Az ügyben eljáró rendőrök büntetőeljárást indítottak csalás elkövetésének gyanúja miatt” – nyilatkozta a cseh televíziónak Veronika Hokrová, a pilseni rendőrség szóvivője, aki elmondta: a virtuális csalást valós büntetéssel sújthatják, ami akár nyolc év szabadságvesztést is jelenthet.

“A pilseni rendőrség ezideig nem találkozott hasonló esettel” – tett hozzá a szóvivő.

A Counter-Strike játékban található virtuális kések és egyéb felszerelések jelentős értéket képviselnek. Ha egy játékosnak szerencséje van, akkor az ilyen felszereléseket megszerezheti közvetlenül játékkal is. Ha azonban nincs szerencséje, akkor az előrelépés érdekében megvásárolhatja a virtuális tárgyakat a játék piacterén. A fanatikus játékosok hajlandók akár igen jelentős összegeket is kifizetni egy-egy ilyen valójában nem létező eszközért.