Megalakult az új koszovói parlament hétfőn Pristinában, a képviselők letették esküjüket, és megválasztották az új házelnököt is. A parlament elnöke Glauk Konjufca, az Önrendelkezés (Vetevendosje) képviselője lett, akire a 120 tagú törvényhozás 69 képviselője szavazott igennel, míg 33-an ellene voksoltak.

A február 14-i előrehozott parlamenti választást az Önrendelkezés nyerte meg a szavazatok 49,95 százalékának a megszerzésével, ami 58 helyre volt elegendő a parlamentben.

A második helyen a korábban Hashim Thaci volt államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK) végzett 19 mandátummal, a harmadik pedig az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) lett 15 mandátummal. Ramush Haradinaj volt kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártja és koalíciós partnerei nyolc képviselői helyet szereztek meg. A nemzeti kisebbségeknek húsz garantált hely jut a parlamentben, tíz a szerb kisebbségnek, tíz pedig a többi nemzeti közösségnek. A szerbeknek fenntartott helyek mindegyikét a Belgrád által támogatott Szerb Lista szerezte meg, emellett három bosnyák, két török, két roma, valamint egy goráni, egy askáli és egy egyiptomi kisebbségi politikus is bekerült az országgyűlésbe.

A parlament alakuló ülését követően a házelnök úgy nyilatkozott, várhatóan már a délután folyamán megtartják a következő ülést, amelyen a kormány megválasztása lesz napirenden.  

A kormány megválasztásához egyszerű többségre van szükség, ami azt jelenti, hogy az Önrendelkezésnek a maga 58 képviselője mellett legalább három további politikus támogatására lesz szüksége.

A várakozások szerint a köztársasági elnök órákon belül felkérheti kormányalakításra az Önrendelkezés vezetőjét, Albin Kurtit. A politikus korábban úgy nyilatkozott, reményei szerint a szerb kisebbségen kívül a többi nemzeti kisebbség képviselője támogatni fogja kormányát. Azt is közölte, nem kíván koalícióra lépni egyetlen albán párttal sem, mert azok a korábbi években már “leszerepeltek”.