Tilosban ebédelő bírókra csaptak le a párizsi rendőrök – maszk nélkül étkeztek egy étterem zárt teraszán. A párizsi fellebbviteli bíróság 12 bírája fejenként 135 eurós bírsággal megúszta a szabálysértést.

A 12 bíró közvetlenül a párizsi rendőrkapitányság épülete melletti L’Annexe nevű étteremben ebédelt, amikor rájuk törték az ajtót a rendőrök. Az étteremmel szemben van az Igazságügyi Palota és a Párizsi Fellebbviteli Bíróság is.

Az utcán járőröző rendőrök vették észre, hogy az étterem fedett és zárt teraszán tizenkét ember maszk nélkül állva eszik, egyebek mellett marhasültet, omlettet és tatárbifszteket. A bírák felháborodtak, zaklatásnak vették az ellenőrzést és számon kérték a rendőröket, hogy milyen jogcímen zavarják meg az ebédjüket.

A koronavírus-járvány miatti állami támogatások egyhavi megvonásával sújtja a francia kormány azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek helyben, az asztaloknál szolgálják ki a vendégeket.

Franciaországban a vendéglátóipari ágazatban a támogatások ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség az október 30-adika óta érvényben lévő hatósági bezárás miatt, s egyre több étteremtulajdonos buzdít a szabályok áthágására.