A legviccesebb cigaretta csempész álcákat figurázza ki a Ukrán Állami Határőrszolgálat kampányrajzfilmje. A hatóság arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a csempészet évről-évre jelentős költségvetési károkat okoz. Minden doboz külföldre csempészett cigaretta után az állam helyett a csempészek zsebelik be a profitot.

„A csempészet illegális tevékenység, és nem jövedelemforrás” címmel – ezzel a felhívással indított kommunikációs kampányt az Ukrán Állami Határőrszolgálat közösen Európai Unió ukrajnai tanácsadó missziójával (EUAM Ukraine). „Felhívjuk figyelmét, hogy a csempészek által megszerzett minden hrivnya veszteséget jelent az állami költségvetés számára, amely finanszírozási forrást jelenthetne az Ön régiójában. A kieső adóbevétel felhasználható lenne iskolák és óvodák építésére, szociális segélyre, kórházak építésére, vagy a lakhatási és közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Az elkövetők nemcsak az államtól lopnak, hanem személyesen Öntől is” – írja közleményében a határőrség.

A határ mentén élők számára az illegális tevékenység nem számít bűncselekménynek, bocsánatos bűnként kezelik. A csempészáruk mennyisége évről-évre növekszik. Legtöbben Csernivci és Zakarpattia (Kárpátalja) megyékben élnek a csempészetből.

A rajzfilmben különleges faunaként ábrázolják a lengyel és a magyar határvidéket. Az itt élő teve, hód és postagalamb karaktere testesíti meg a csempészeket, akik földön, vízen, levegőben űzik a csempészetet az ukrán–magyar és az ukrán lengyel határon. A teve köpve a törvényekre, hátára kötve csempészi át a cigarettát az államhatáron. A víz mellett élő hód ahelyett, hogy várat építene, évente több millió hrivnya értékben úsztat át illegálisan cigarettát a határfolyókon, a postagalamb pedig a levegőben szállítja a csempészárut.

Az animációs rövidfilm pozitív hőse a határőrök leghűségesebb társa egy németjuhász kutya. A határövezet egyetlen legális lakója kiszagolja az államhatár közelében ólálkodó “tevéket, hódokat és postagalambokat”, segítségével az egyenruhások megakadályozzák a csempészetet.

„A csempészet illegális tevékenység, és nem jövedelemforrás” – Az Ukrán Állami Határőrszolgálat kisfilmje itt megtekinthető: