A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítása érdekében munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség az együttműködés és az információcsere kereteit. Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruta Kövesi asszonnyal, az Európai Ügyészség főügyészével, az Európai Ügyészség és Magyarország Ügyészsége közötti együttműködésről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni.

Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség részéről Laura Codruța Kövesi európai főügyész, míg a Legfőbb Ügyészség részéről Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

A megállapodás kitér mind a bűnügyekben folyatott kooperáció mikéntjére, mind pedig az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására

Magyarország Ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is ezen jogi intézmények használatával fordul a magyar ügyészségek felé.

A felek a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét.

A megállapodásban a felek leszögezték, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az Európai Főügyész és Magyarország Legfőbb Ügyésze közötti találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, valamint a felek meghatározták azt is, hogy az egyik fél által szervezett konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre meghívhatják egymást.