Az online terrorista tartalmak terjedését megakadályozó új jogszabályt hagyott jóvá az Európai Parlament. Az új szabályok alapján a tartalomszolgáltatóknak egy órán belül el kell távolítaniuk a beazonosított tartalmakat. Az oktatási, kutatási, művészi és újságírói tartalmakra nem vonatkoznak az új rendelkezések., és nem rögzítenek átfogó kötelezettséget sem a tartalmak ellenőrzésére vagy szűrésére.

Az új rendelet olyan szövegek, képek, hangfelvételek vagy videók terjesztésének megakadályozásáról szól, amelyek terrorista bűncselekmények elkövetésére bujtanak fel, illetve útmutatóul szolgálnak ilyen bűncselekmények elkövetéséhez, vagy terrorista csoport akcióiban való részvételre hívnak fel. A terrorizmus elleni küzdelemről szóló irányelvvel összhangban a jogszabály a robbanószerkezetek, lőfegyverek és terrorista célra használható egyéb fegyverek készítéséről szóló útmutatókat is terrorista tartalomnak tekinti.

A terrorista tartalmakat egy órán belül el kell távolítani

A tárhelyszolgáltatóknak az illetékes hatóságtól érkező utasítás kézhez kapása után egy órájuk lesz arra, hogy a terrorista tartalomként azonosított anyagot eltávolítsák a netről vagy megakadályozzák az ahhoz való hozzáférést. A tagállamok határozzák meg a kiszabható büntetést, amelynek mértéke a szabályszegés jellegétől és az azt elkövető vállalat méretétől függ majd.

Bizonyos tartalmak védelme

Az oktatási, újságírói, művészi vagy kutatási céllal feltöltött, vagy figyelemfelkeltő és tájékoztató tartalmak nem tartoznak a jogszabály hatálya alá.

Nincs tartalomfigyelési vagy szűrési kötelezettség

A tárhelyszolgáltatók nem kötelesek folyamatosan figyelemmel kísérni vagy szűrni a feltöltött tartalmakat. Azonban ha az illetékes helyi hatóságok szerint a tartalomszolgáltatónál előfordulhatnak terrorista tartalmak, akkor a vállalatnak lépéseket kell tenniük az ilyen tartalmak terjedésének megakadályozására. A szolgáltató dönti el, hogy milyen konkrét lépéseket alkalmaz, illetve hogy automatizálja-e a folyamatot. A szolgáltatóknak emellett évente átláthatósági jelentésben kell beszámolniuk arról, hogy mit tettek a terrorista tartalmak terjedésének megakadályozása érdekében.

„A terroristák toborzásra, propaganda terjesztésére és támadások koordinálására használják az internetet. Ma egy hatékony eljárást hagytunk jóvá, amelynek révén a tagállamok egy órán belül eltávolíthatják a terrorista tartalmakat. Határozott meggyőződésem, hogy a megszületett jogszabály hasznos eszköz, amely megtalálta az egyensúlyt a biztonság és az internetes szólásszabadság között, védi a legális tartalmakat és az információhoz való hozzáférés jogát, ugyanakkor a tagállamok közötti bizalomra és együttműködésre alapozva fellép a terrorizmus ellen. – mondta az uniós jogszabály elfogadását követően Partyk Jaki (ECR, Lengyelország) jelentéstevő.

A vita magyar felszólalója Hidvéghi Balázs (független) – felszólalása ITT meghallgatható.

A következő lépések

A rendelet az Unió Hivatalos lapjában való közzétételét követő huszadik napon lép életbe, és ezután egy évvel kezdik el alkalmazni.