Már a külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre itthoni munkavállalás esetén – ismertette a CSOK újdonságait a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin hivatalos Facebook oldalán válaszol az otthon-felújítási támogatással és a CSOK-kal kapcsolatos lakossági kérdésekre.

Egy házaspár azzal a kérdéssel fordult a családokért felelős tárca nélküli miniszterhez, hogy amennyiben korábban a meglévő, illetve vállalt gyermekükre vonatkozóan vették igénybe a CSOK-ot, de a várt gyermek nem született meg és a támogatást önként visszafizették, 1 évet követően ismét szeretnének élni a lehetőséggel – jogosultak-e a CSOK igénybevételére? Novák Katalin válaszában elmondta: mivel a szükséges a jogszabály-módosítást ennek érdekében megszavazták, így a visszafizetett CSOK-ot követően arra ismét jogosult lehet a házaspár a vállalt gyermek tekintetében.

Egy külföldön élő házaspár azzal a kérdéssel fordult a miniszterhez, hogy amennyiben haza szeretnének költözni és Magyarországon kívánnak családot alapítani, jogosultak-e a babaváró támogatásra – tekintettel arra, hogy 3 gyermeket szeretnének – és részesülhetnek-e CSOK adta kedvezményekben?

A miniszter ismertette, hogy a külföldről Magyarországra érkező párok – amennyiben hazánkban legalább az egyikük munkát vállal – 90 nap biztosított jogviszonyt követően jogosultak a babaváró támogatás igénybevételére, továbbá amennyiben azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, abban az esetben a CSOK-kal is élhetnek. Ez azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, valamint akár a hozzá kapcsolódó további 15 millió forintos kamattámogatott CSOK kölcsönt is igényelhetik. „Várjuk őket haza!” – tette hozzá Novák Katalin.

További kérdésként merült fel, hogy lehet-e adóstárs CSOK-os kamattámogatott hitelben az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe? A miniszter válasza alapján a felnőtt gyermek is lehet adóstárs ez esetben.