A szellőzőrendszerek kiépítése előzetes tervezést igényel. Ezek tulajdonképpen komplex rendszerek, amelyek sok-sok alkatrész együttműködésével képesek működni. (X)

Egyértelmű, hogy a rendszer maga az egyéni igényekhez igazodik majd, hiszen néha szükség lehet különféle segédeszközökre, beállítási módokra. Azért, hogy zökkenőmentes legyen a kiépítés, most megismertetjük Önt a legfontosabb szellőzéstechnikai szabályozóval, a fordulatszám-szabályozóval. 

Milyen szellőzőrendszerek ismertek?

Azoknak, akik még kezdőnek minősülnek a témában, nem árt tisztában lenniük az alapokkal. Kezdjük mindjárt azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak a szellőztetés területén!

A folyamatos kiegyenlített szellőztetés a központi kiegyenlített hővisszanyerős szellőzőrendszerek segítségével valósítható meg. A hatékony hőcserében ugyanis verhetetlenek.

A túlnyomásos szellőztetés is hasonlóképpen hatásos lehet, azonban ez gyakorta igényel valamilyen előszűrést. Viszont a központi elszívás valóban egy központosított megoldást tesz lehetővé. 

Kivitelezhető még a szakaszos üzemű elszívás is, de a légbevezetőkön át történő szellőztetés is egy opció.

Minden, amit tudni kell a szabályozásról

Bármely műszaki területről is essen szó, valószínűleg mindegyik esetében szükséges valamiféle szabályozással élni. Az AeroVentil központi hővisszanyerők kínálatában megtalálhatja azokat az elemeket, amelyek egy központosított szellőztetéshez szükségesek. De térjünk vissza a szabályozásra! 

A szellőzéstechikában ezt az időrelék, a páraérzékelők, a sokféle kapcsolók, csatlakozók és a fordulatszám-szabályozók teszik lehetővé. 

A legtöbb ventilátor automata vezérlésű, amelyekből különböző típusok kaphatóak, mint amilyen a páraérzékelős, mozgásérzékelős vagy a húzózsinóros ventilátor is. 

Némely érzékelő- vagy ventilátortípus félautomata fordulatszám-szabályozást biztosít. Egyértelmű, hogy felmerül a kérdés a ventilátor fokozatát illetően, mégis mi számít optimális üzemeltetési fokozatnak? Ez függhet a páratartalomtól, a szén-dioxid-kibocsátástól és légcsere mértékétől. 

A fordulatszám-szabályozó szerepe

Fontos megjegyezni, hogy a ventilátor teljesítménye mindig a körülményekhez és az igényekhez igazodik, így a fokozatot is ehhez mérten kell változtatni! 

A legtöbb minőségi fordulatszám-szabályozó rendkívül strapabíró és könnyű az üzembe helyezése. Számos eltérő fokozatú darab beszerezhető, talán a leggyakoribb az 5 fokozatos termék. Vehet trafós vagy elektronikus szabályozót egyaránt.

Segítségével az optimális működési fokozat állítható be, amivel nagyban növelhető a készülék hatékonysága is.